Hoppa till huvudinnehåll

Ledande demokrater i USA vädjar till FBI av rädsla för yttre informationspåverkan och desinformation

Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump.
Nancy Pelosi och Chuck Schumer (t.h) vädjar i ett brev till den federala polisen FBI. Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Nancy Pelosi,Chuck Schumer

Den amerikanska kongressen är föremål för yttre informationspåverkan, varnar toppdemokrater i USA.

I ett brev som är daterat den 13 juli och som riktas till den federala polisen FBI:s chef Christopher Wray uttrycker toppdemokrater, med representanthusets talman Nancy Pelosi och senatdemokraternas ledare Chuck Schumer i spetsen, sin oro över att kongressen utsätts för organiserad informationspåverkan utifrån.

Enligt demokraterna handlar det om ett försök att påverka kongressens arbete och höstens presidentval i USA. I brevet preciseras ändå inte konkret vilken typ av informationspåverkan det handlar om.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden varnade förra veckan om att Ryssland, Kina och andra utländska makter som förhåller sig fientligt till USA försöker ingripa i höstens presidentval. Biden sade sig ha tagit del av underrättelserapporter i ärendet, men kunde inte presentera bevis på desinformationskampanjer eller valpåverkan.

Källor: Reuters, YLE.