Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland påverkade val i Storbritannien, påstår landets underrättelseutskott

Marsch för självständighet
Ryssland satte in åtgärder för att påverka omröstningen om Skottlands självständighet, enligt parlamentets rapport. Marsch för självständighet Bild: EPA skottlands självständighetsomröstning 2014

Omröstningen i frågan om Skottlands självständighet var föremål för ryska påverkningsförsök. Det slår det brittiska parlamentets underrättelseutskott fast i en rapport. Huruvida rysk påverkan ägde rum i samband med brexit-omröstningen är däremot oklart.

Rapporten hävdar att Ryssland ser Storbritannien som ett av sina främsta mål i västvärlden. Det här framför allt på grund av landets förhållande till USA och för att Storbritannien ses som en central aktör i den västerländska "anti-ryska lobbyn".

Enligt rapporten satte Ryssland in åtgärder för att påverka omröstningen om Skottlands självständighet år 2014, men huruvida samma sak hände under brexit-omröstningen år 2016 är tills vidare oklart.

Författarna efterlyser däremot att snarast utreda om en främmande makt försökte påverka omröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap.

Ryssland var snabbt framme på tisdagen och förnekade det brittiska utskottets anklagelse. Enligt presidentkansliets talesman Dimitrij Peskov har Ryssland aldrig lagt sig i ett annat lands val.

Nygammal information

Själva rapporten blev egentligen klar för ett och ett halvt år sedan, men blev tillgänglig för allmänheten först på tisdag.

Rapporten kartlägger ryska påverkningsförsök och omfattar allt från desinformation och cyberangrepp till ryska medborgare i Storbritannien.

Det är parlamentets underrättelseutskott som står bakom rapporten, som består av material från landets underrättelsetjänst och oberoende experter.

Rapporten efterlyser "omedelbara handlingar" för att hjälpa underrättelsetjänsten handskas med den här "mycket kapabla motståndaren".

Utskottet har kritiserat premiärminister Boris Johnsons regering för att publiceringen av rapporten dröjt. Regeringen har till och med anklagats för att vänta med rapporten tills efter parlamentsvalet i slutet av 2019, något regeringen har tillbakavisat.

På tisdagens presskonferens upprepade ändå utskottets medlem Kevan Jones kritiken mot premiärminister Johnson, och sa att det inte fanns några som helst skäl att vänta med rapporten.

Svårt ämne

Desinformation mot Storbritannien kring tiden för landets val har enligt rapporten klart förekommit, men ämnet beskrivs som en het potatis som ingen myndighet vill ta sig an.

Utskottets medlem Stewart Hosie säger att ingen tills vidare vet om Ryssland faktiskt påverkade brexit-omröstningen, för ingen vill veta.

– Det har inte förekommit någon utvärdering av rysk påverkan i EU-omröstningen och det bottnar i att ingen vill röra det här ämnet med en tre meter lång käpp, sa Hosie på tisdagens presskonferens.

Enligt Hosie avviker det här starkt från USA:s reaktion på påverkan i deras presidentval 2016, och han kräver nu en offentlig utredning om huruvida samma sak hände i Storbritannien.

Den brittiska regeringen kommenterade däremot på tisdagen att den inte anser att en utvärdering av eventuell påverkan mot brexit-omröstningen 2016 är nödvändig.

Källor: BBC, Reuters, TASS