Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv packar trunken – lämnar FC Midtjylland efter sex framgångsrika år: ”Jag har fortfarande det största framför mig”

Tim Sparv var kapten då FC Midtjylland mötte Manchester United.
Tim Sparv var lagkapten då FC Midtjylland mötte Manchester United i Europa League 2016. Tim Sparv var kapten då FC Midtjylland mötte Manchester United. Bild: AOP Tim Sparv

Efter sex säsonger och mer än 170 matcher tackar Tim Sparv för sig. Finlands landslagskapten lämnar FC Midtjylland och siktar på att hitta en ny klubb ute i Europa.

FC Midtjylland bekräftar att Sparv lämnar klubben på sin webbplats.

Åren i Herning var mycket framgångsrika. FC Midtjylland knep tre ligatitlar och en seger i den danska cupen under Tim Sparvs sejour i klubben.

Under de åren etablerade sig Herning-klubben som ett av storlagen i Danmark.

– FC Midtjylland hade inte tidigare vunnit som klubb, så det var naturligtvis extraordinärt när vi vann ligan 2015. Vi tog ett stort steg upp som klubb och vi har spelat om titeln sedan dess, säger Sparv till FC Midtjyllands webbplats.

Tim Sparv i FC Midtjylland våren 2018.
Tim Sparv kom till FC Midtjylland från tyska Greuther Fürth. Tim Sparv i FC Midtjylland våren 2018. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tim Sparv,FC Midtjylland

Också för Sparv personligen var tiden i FC Midtjylland en vändpunkt. Tidigare hade han främst harvat på i bottenlag i Europa – i Herning fick han uppleva stora framgångar.

– Innan jag kom hit hade jag väl inte vunnit något annat än Wasacupen som tolvåring. Det har varit kul att uppleva den här sidan också – och att få göra det i en klubb som inte har vunnit tidigare och vara med på resan till att bli en dominant i danska ligan, sade han till Yle Sporten efter att klubben säkrat den danska ligatiteln för en dryg vecka sedan.

EM-slutspelet hägrar

Trots att han kom till FC Midtjylland i en mogen fotbollsålder på 27 år så bedyrar han att han lärde sig mycket under sina sex år i klubben.

– Jag hade redan spelat flera år utomlands, men jag fick ändå lära mig nya saker. Hur viktig den sociala delen är och hur mycket klubben gör för att alla ska trivas. Jag är en mognare person i dag tack vare de upplevelserna, säger han.

Tim Sparv, Helsinki, 02.09.2019
Landslaget betyder enormt mycket för Sparv. Tim Sparv, Helsinki, 02.09.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll,övningar,Tim Sparv

Några tankar på att trappa ner sin satsning har han inte. Snarare tvärtom.

– Jag har fortfarande det största framför mig. Jag har haft en lång karriär och ett stort ansvar i landslaget och jag vill vara med i EM-slutspelet nästa sommar.

Landslaget i fokus i jakten på en ny klubb

I en intervju för MTV avslöjar han att målet är att hitta en ny klubb i Europa.

– Jag vill stanna i Europa, men jag skulle gärna se något annat än Danmark nästa säsong. Jag har inget emot Danmark, men nu är det ett bra läge att hitta en klubb i ett nytt land.

EM-turneringen nästa sommar är en viktig pusselbit i ekvationen.

– Det finns ligor som inte är aktuella på grund av landslaget. Ligor där spelkvaliteten inte är tillräckligt hög. Ligor som spelare ansluter till för pengarnas eller upplevelsernas skull, säger Sparv till MTV.

Läs också