Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals bärplockare har tappat bort sig på hjortronmyrarna i norr

Hjortron växer på en myr.
Många har tappat bort sig på hjortronmyren i sommar. Hjortron växer på en myr. Bild: Antti Ullakko / Yle hjortron,vilda bär,berry picking,Tervola,myr

Den goda hjortronskörden har lett till en bråd sommar för polisen i Norra Finland och i Lappland, då polisen fått leta efter försvunna hjortronplockare.

I Lapplandspolisens område har redan 20 personer försvunnit. Enligt överkommissarie Jari Leppälä har de flesta av fallen att göra med hjortronplockning.

– Det försvinner fler hjortronplockare än andra bärplockare. Hjortronen växer på områden det är svårare att ta sig fram. Då man rör sig ute på myren blir man lätt trött och glömmer varifrån man kom, säger Seppälä.

Det stora antalet borttappade bärplockare beror enligt polisen på den goda hjortronskörden, som lockar folk att ge sig ut på hjortronmyrarna.

Enligt tidningen Lapin Kansa har 85 försvinnanden har anmälts till polisen under sommaren.

Polisen uppger till nyhetsbyrån STT att en person i Uleåborgsområdet fortfarande är försvunnen.

– Förutom personal så har vi haft hjälp av hundar och olika tekniska hjälpmedel såsom drönare. Också Gränsbevakningen med dess helikoptrar, den frivilliga räddningstjänsten och flygräddningsföreningen har bistått polisen, säger Seppälä.

Källa: STT

Läs också