Hoppa till huvudinnehåll

USA:s president Donald Trump återupptar sina presskonferenser om coronaviruset

Donald Trump håller en presskonferens om coronaviruset.
President Trump talar till medierna under en presskonferens om coronaviruset i mars. Donald Trump håller en presskonferens om coronaviruset. Bild: Oliver Contreras / EPA Donald Trump,coronavirus,USA

USA:s president Donald Trump meddelade på måndagen att han kommer att återuppta sina pressuppträdanden där han redogör för coronaläget i landet.

Trump motiverade beslutet med att hänvisa till det förvärrade coronaläget i “Florida, Texas och några andra platser.”

Omkring 140 000 personer har dött till följd av coronaviruset i USA medan ungefär 3,7 miljoner beräknas ha blivit smittade av viruset.

Trump upphörde med sina presskonferenser i början av maj, i ett försök att skifta fokus i presidentens kommunikation gällande viruset.

Trump kritiseras för att gå emot hälsomyndigheter

Trump fick också ta emot en hel del kritik för sina pressuppträdandena efter att han ofta uttalat sig på ett sätt som gick emot de egna hälsomyndigheternas rekommendationer.

– Jag tycker det är ett utmärkt sätt att informera allmänheten om var vi befinner oss gällande utvecklandet av ett vaccin och var vi står i övrigt, konstaterade Trump i måndags.

Rivalen Biden leder i opinionsmätningar – Trumpkritik från republikaner

Beslutet att återuppta presskonferenserna kommer efter att amerikanernas förtroende för presidentens hantering av coronakrisen sjunkit allt lägre samtidigt som Trumps rival i presidentvalet, demokraten Joe Biden, öppnat upp ett märkbart försprång i gallupmätningarna inför presidentvalet i november.

Vissa republikanska politiker och guvernörer har varit frustrerade över presidentens tendens att på sistone tona ner allvaret kring coronaviruset. Vissa av dem, till exempel Marylands republikanske guvernör Larry Hogan, har kritiserat presidenten offentligt.

Presidenten nämnde coronaviruset över 800 gånger i mars och april, men endast 278 gånger i maj och juni, enligt analysföretaget Factba.se som för bok över presidentens twitterinlägg och uttalanden.

Källor: Reuters, Washington Post.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes