Hoppa till huvudinnehåll

Varvet i Raumo förlorar jättebeställning: Australiskt rederi avbeställde två passagerarfärjor på grund av coronapandemin

Färjan Aurora Botnia byggs i Raumo.
Varvet bygger som bäst bilfärjan Aurora Botnia för Wasalines passagerartrafik på rutten Vasa-Umeå. Färjan Aurora Botnia byggs i Raumo. Bild: Rauma Marine Constructions varvsindustri,Wasaline,Rauma Marine Constructions

Ett rederi i Australien har tagit tillbaka beslutet om att beställa två passagerarfärjor från varvet i Raumo. Färjorna skulle börja byggas i början av år 2021.

I början av året ingick australiska rederiet TT-Line ett intentionsavtal med varvet Rauma Marine Constructions om två passagerarfärjor.

Nu säger rederiet att man skjuter upp beställningen med anledning av coronapandemin, och den ekonomiska osäkerhet som läget lett till. Beslutet fattades av delstaten Tasmaniens regering.

Vid Raumovarvet RMC säger vd Jyrki Heinimaa att situationen är beklaglig, men att den inte leder till några omedelbara åtgärder för varvets del.

– Vi är alltid redo att återuppta förhandlingarna med TT-Line Company när färjorna blir aktuella igen, säger Heinimaa i ett pressmeddelande.

Tidigare har RMC uppgett att projektet som skulle inledas år 2021 kommer att sysselsätta omkring 3 500 årsverken.

Varvet bygger som bäst bilfärjan Aurora Botnia för Wasalines passagerartrafik på rutten Vasa-Umeå. Därtill inledde man byggandet av fartyget MyStar för Tallink Group i april, och har ingått avtal om att producera multifunktionskorvetter för Försvarsministeriet.

Källa: STT, Rauma Marine Constructions