Hoppa till huvudinnehåll

Järvobservation i Hangö? Inte omöjligt, men ovanligt säger rovdjurskontaktperson

Järv i Etseri djurpark.
Järven är ett skyggt djur som kan vara svårt att fånga på bild. Järven på bilden bor i en djurpark. Järv i Etseri djurpark. Bild: Yle/Rolf Granqvist Etseri djurpark,järv

Kan det finnas järv i Västnyland? Svaret är ja, men antalet observationer av det skygga djuret är få.

Järven är ett rovdjur vars huvudsakliga utbredningsområde i Finland finns i de norra och östra delarna av landet.

Men det betyder inte att det är omöjligt att stöta på ett exemplar även i Nyland. Det visar uppgifter från Tassu-systemet, dit kontaktpersoner för stora rovdjur registrerar observationer från hela landet.

- Från den 1 januari till den 21 juli finns det tre observationer, en i Ingå och två i Kyrkslätt. De är från april, berättar Henri Koskivirta som kollat läget i Kyrkslätt, Ingå, Karis, Snappertuna och Hangö.

Det här visste du inte om järven

 • Järven är det största mårddjuret i Finland.
 • Kroppslängden är 69-83 centimeter och den väger mellan 8-28 kilogram.
 • Den allmänna färgen är mörkbrun, på sidorna bruna eller gulbruna tvärränder. Panna och kinder är ljusare medan nosen, svansen och benen är svarta.
 • Järven rör sig hoppande eller i galopp vilket gör spåren speciella.
 • I slutet av år 2018 fanns det cirka 270-300 järvar i Finland, vilket är fler än tidigare.
 • Förekommer fåtaligt i ödemarksområden i norra och östra Finland samt sporadiskt i landets inre delar.
 • Järven undviker bosättning och kräver stora revir som är uppemot tusentals kvadratkilometer stora.
 • En järv klättrar på en trädstam.
  En järv klättrar på en trädstam. Bild: Yle/ Pentti Kallinen järv,mårddjur,rovdjur,däggdjur
 • Järven föder i medeltal två till fyra ungar och de föds i mars, april.
 • Järven äter fåglar, harar, räv, små däggdjur, grodor och bär. Den tar tamrenar och skogsrenar och utnyttjar också älgkadaver.
 • Järven river av nacksenorna på sitt byte, inga klösmärken syns på bytet.
 • Järven är fridlyst och jakt sker bara med dispens som beviljas av Finlands viltcentral.

Källa: Finlands viltcentral (riista.fi) samt webbplatsen suurpedot.fi (upprätthålls av bland annat Finlands viltcentral och Forststyrelsen)

Koskivirta är rovdjurskontaktperson i Hangö och honom ringer folk och rapporterar ifall ett större rovdjur synts till på Hangöudd.

Under samma tid (januari-juli) har det på samma område rapporterats en björnobservation, drygt 50 vargobservationer och drygt 110 observationer av lo.

På webbplatsen riistahavainnot.fi kan du se var i landet järv har observerats de två senaste månaderna.

Enligt kartan har en observation gjorts i Lojotrakten och en annan i Esbo under sommaren.

Oklart om det var järvar på Esplanaden

Den här veckan har järvar diskuterats i gruppen för Hangöbor på Facebook. Det här efter att en person säger sig ha sett en vuxen och två mindre järvar i slutändan av Esplanaden i Hangö på söndag kväll.

Inlägget möttes av en del skepticism men enligt Koskivirta är det inte omöjligt att det faktiskt var frågan om järvar, och inte till exempel mårdhundar.

- Enligt mitt tycke är allt möjligt. Skulle det ha funnits bildbevis eller om vi hade kunnat kolla spår eller liknande så hade det varit säkrare.

Men han påpekar att det är ovanlig att se järv i Hangötrakterna.

Koskivirta upplever att järven på senare tid också spridit sig till de mer sydliga delarna av landet. I Vanda har man haft järv i flera år, enligt honom.

- Här i Västnyland har det för det mesta varit ett djur som strukit förbi.

Specifik gångstil

Henri Koskivirta har själv aldrig sett en livs levande järv, bara järvspår. Han berättar att i jämförelse med en mårdhund är järven större, men den är bra mycket mindre än björn.

Järven har också en ganska kännspak stil när den går och springer. Men det kan vara svårt att jämföra gångstilen om man bara ser den snabbt, konstaterar han.

En järv i ett träd.
Järven är en skicklig klättrare. Den här järven är fotograferad i Patvinsuo nationalpark nära Lieksa. En järv i ett träd. Bild: YLE/Strömsö järv,Strömsö,Lieksa,Patvinsuo,Patvinsuo nationalpark,rovdjur,elisabeth morney

Hans jobb som rovdjurskontaktperson är att åka ut och kolla om observationerna faktiskt stämmer. Avföring och spår från djur hjälper ofta när han ska bestämma vilket djur det varit fråga om.

Anmälningar om stora rovdjur får han ungefär 3-4 gånger om året, ibland mera. Oftast är det fråga om falskt alarm, menar Koskivirta.

- En stor del av observationerna är felaktiga, då kan det vara att det är mörker eller något annat som spelat in.

Ser du ett större rovdjur ska du ringa den lokala rovdjurskontaktpersonen. Kontaktuppgifter hittas på Finlands viltcentrals webbplats.

Läs också