Hoppa till huvudinnehåll

Kina tvingas stänga konsulat i Houston – dokument har bränts vid konsulatet enligt medieuppgifter

Personal på KInas konsulat i Houston lassar in skyddsutrustning för covid-19 i april 2020.
I april bunkrade Kinas konsulat i Houston upp med covid-19-skyddsutrustning. USA har beordrat Kina att stänga sitt konsulat senast fredag 24 juli för att "skydda amerikansk upphovsrätt". Kina har fem konsulat i USA förutom ambassaden i Washington. Personal på KInas konsulat i Houston lassar in skyddsutrustning för covid-19 i april 2020. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Kina,USA,Houston,diplomati,cybersäkerhet,konsulat

Kina uppger att amerikanska myndigheter plötsligt meddelat dem att de har 72 timmar på sig att stänga ner sitt konsulat i Houston, Texas, i USA.

Stängningen fördöms av Kina som hotar med vedergällning. De beskriver stängningen som "skandalös".

En talesperson för Kinas Utrikesministerium, Wang Wenbin, säger att man fick nyheten om stängningen under tisdagen.

Wenbin säger att det här kommer "sabotera relationen mellan Kina och USA".

Nyheten kommer efter lokala medierapporter om att dokument bränts på gårdsplanen vid konsulatet under tisdagen.

Enligt Wenbin har konsulatet fungerat som normalt efter händelsen.

Polisen i Houston skrev också på Twitter att räddningsverket och polis kallats till platsen efter att man observerat rök. Polisen fick inte tillträde till byggnaden.

Det amerikanska utrikesministeriets talesperson Morgan Ortagus säger i ett uttalande att det beordrat att stänga det kinesiska konsulatet i Houston för att "skydda amerikansk upphovsrätt och amerikaners privata information."

Det finns fem kinesiska konsulat i USA förutom ambassaden i Washington.

Kina har meddelat att de tänker reagera resolut mot USA:s beslut att stänga Houston-konsulatet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det möjligt att Kina kommer att stänga USA:s konsulat i den kinesiska staden Wuhan. Kinas utrikesministerium har inte bekräftat uppgifterna.

USA beslöt i januari i år att frivilligt hemförlova de anställda och deras familjer efter att coronapandemin blossat upp i Wuhan.

Ansträngda relationer

Sedan länge har de diplomatiska relationerna mellan världens starkaste ekonomiska makter varit ansträngda av handelskrig, tvisten kring det Sydkinesiska havet och om den kinesiska säkerhetslagen i Hongkong.

Under de senaste veckorna har USA beskyllt Kina för cyberspionage och för att försöka stjäla information om amerikansk forskning om covid-19.

USA:s justitieministerium har åtalat två kinesiska medborgareför data-intrång.

Enligt åtalet har data-hackarna fått betalt av kinesiska statliga aktörer för att försöka komma åt värdefull information bland annat om covid-19 vaccin från amerikanska laboratorier.

Källor: Reuters, AFP, BBC

17.20 artikeln uppdaterades med uppgifter om USA:s konsulat i Wuhan.