Hoppa till huvudinnehåll

Reetta Hurske ligger efter i tidtabellen – duktiga doldisen i damhäck är inte nöjd med sina resultat: "Allt över 13 sekunder ... de tiderna klarar jag mig utan"

Nooralotta Neziri och Reetta Hurske springer.
Nooralotta Neziri slog Reetta Hurske i damernas häckfinal i Tammerfors. Nooralotta Neziri och Reetta Hurske springer. Bild: Lehtikuva Reetta Hurske,Nooralotta Neziri

Allt över tretton sekunder är en missräkning för Reetta Hurske. Efter en ny tid på fel sida är hon inte nöjd – men efter en tuff vår med motgångar har hon inget emot att OS inte startar på fredag. "Jag ligger en månad efter i tidtabellen", säger hon till Yle Sporten.

Damernas 100 meter häck är sommarens smak i friidrotts-Finland. Nästan uteslutande är det Annimari Korte och Nooralotta Neziri som skapar de stora rubrikerna.

Bakom de två får Reetta Hurske smyga i vassen. Hurske är regerande finländsk mästare, men hon trivs i rollen som en doldis.

På hemmaplan var målet att springa hem segern, men Neziri var strået vassare i Tammerfors. Förhållandena var långt från idealiska för sprintlöpning – blåsigt, kallt och regnigt.

Neziri vann på 12,92 och Hurske slutade tvåa på 13,03.

– Att springa på min hemmaarena betyder mycket och är speciellt. Jag förlorade inte mot en dålig löpare, men jag är inte nöjd med min insats, tid eller placering, säger Hurske till Yle Sporten.

I två av åtta lopp har Hurske löpt under tretton sekunder. På tok för få gånger, anser hon.

– Mitt årsbästa på 12,91 är jag nöjd med. Men alla tider över tretton sekunder … De tiderna klarar jag mig verkligen utan.

Våren var strulig

Om 25-åringen blundar för tiderna är hon nöjd med sitt läge. Kroppen tål två lopp per tävlingskväll och normal träning – en bra situation efter en vår som var strulig.

– Jag skadade baklåret efter inomhussäsongen. I en månad var jag off. Dessutom är det ingen hemlighet att ryggen har besvärat mig rätt länge. Det här störde träningen.

– Från och med maj har jag inte behövt tänka på om det här är smart att göra för benet hela tiden. Jag ligger i princip en månad efter i tidtabellen.

Reetta Hurske ger intervju.
Reetta Hurske siktar på att försvara sin FM-titel i augusti. Reetta Hurske ger intervju. Bild: Lehtikuva Reetta Hurske

På fredag skulle de olympiska spelen i Tokyo egentligen ha startat. Nu blev det inte så – och efter den tuffa våren är Hurske inte så nedstämd över de inställda mästerskapen.

– Just nu skulle jag inte vara redo för ett mästerskap. Å andra sidan har vi lagt upp träning för att titta mot nästa år.

– Jag har utnyttjat de varma sommarförhållandena och genomfört häckpass som ska gynna mig till nästa säsong.

Tittar inte utomlands

Vad väntar härnäst? Hurske skrattar.

– Det skulle kanske vara att springa under tretton sekunder. Kanske det vänder när vi toppar formen. Då kanske jag också får tillbaka min fart i starten.

Hon radar upp tävlingsplanen i augusti – GP-tävlingarna i Kuortane och Esbo, Paavo Nurmi Games och FM i Åbo.

Har du kollat på tävlingar utomlands?

– Vi har inte sökt efter sådana nu. Vi vet ju inte exakt hur man får resa och hur smart det är. Och vill man förlänga den här säsongen? Det är kanske bäst att kunna fokusera på nästa år.

– Vilan efter förra säsongen blev kort på grund av att VM låg sent och inomhussäsongen kom tidigt.

Koilahti inte nöjd med premiären

Vinnaren Neziri var nöjd efter en ny tid under tretton sekunder.

– Med tanke på förhållandena var det en bra tid. Jag är i rekordslag och med bra löpning ska jag under 12,80.

Taika Koilahti hoppar längd i Tammerfors.
Taika Koilahti tävlar igen. Taika Koilahti hoppar längd i Tammerfors. Bild: Lehtikuva Taika Koilahti

I Tammerfors gjorde också förra årets längdhoppskomet Taika Koilahti sin debut. I vintras skadade hon baklåret – och nu öppnade hon sommaren med 6,03.

Långt från rekordet – och långt från att vara nöjd.

– Det där är inte min form. Mitt fokus försvann i kylan, säger Koilahti som tävlar följande gång i Kuortane i början av augusti.

På annat håll satte Alina Strömberg nytt finländskt årsbästa på 200 meter. Larsmo IF-löparen noterade 23,88 i en tävling i Vasa.

Strömberg förbättrade sitt personliga rekord på distansen med över två tiondelar.

Se samtliga resultat från Tammerfors här!