Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges coronasiffror sjunker äntligen – kan snart uppfylla Finlands krav för lyfta reserestriktioner, säger Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
"Jag hade inte trott att det skulle gå så fort som det gjort de senaste veckorna", säger statsepidemiolog Anders Tegnell om Sveriges brant sjunkande siffror. Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Marianne Sundholm Anders Tegnell,Folkhälsomyndigheten

Sommarvärmen men också den ökande immuniteten minskar på coronafallen i rask takt, särskilt i Stockholm men också i resten av landet.

Kriteriet för fria resor mellan Finland och ett annat land är att landet håller sig på en nivå av högst 8 coronafall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod.

För bara en månad sedan var coronaincidensen i Sverige hela 100 fall per 100 000 invånare, och för två veckor sedan 48. Antalet nya fall sjunker så fort nu att Sverige kan tänkas uppfylla Finlands resekrav så småningom.

– Vi ligger nere på 20 på 100 000 i Sverige som helhet nu, det finns flera regioner som ligger under 8 redan nu. Så det är inte alls otänkbart, men vi får se, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vågar du gissa när det sker?
– Nej det vågar jag inte, jag hade inte trott att det skulle gå så fort som det gjort de senaste veckorna. Fortsätter det på det viset så kanske vi är där om ett par veckor, men vi får väl se. Sen får vi ju se hur det blir i Finland, det är en annan del av diskussionen.

Fortsätter det på det viset så kanske vi är där om ett par veckor, men vi får väl se

Varför sjunker siffrorna så brant just nu?

– Vi hade kanske trott att det skulle hända lite tidigare. Vi har ju legat på en platå en väldigt lång tid, det beror nog delvis på att vi började testa väldigt mycket mer under en period och då dolde vi en minskning som vi egentligen haft under ganska lång tid. Nu när vi har testat ikapp ser vi minskningen och den blir väldigt brant.

Vi hade kanske trott att det skulle hända lite tidigare
Kurvor som visar sjunkande coronaincidens i alla åldersgrupper de senaste veckorna i Sverige.
Incidens av bekräftade fall per vecka och åldersgrupp (fall per 100 000 invånare) i Sverige i år. Kurvor som visar sjunkande coronaincidens i alla åldersgrupper de senaste veckorna i Sverige. Bild: Skärmdump Folkhälsomyndigheten coronavirus,Sverige,Folkhälsomyndigheten

– Men vad det beror på är svårt att veta. Många är immuna i Sverige nu, många är utomhus, den här typen av väderlek brukar betyda att den här typen av virus sprids sämre, så det finns väl ett antal olika faktorer.

Nya anvisningar till de som är immuna

Hur stor inverkan en viss immunitet hos svenskar och särskilt stockholmare har på den minskande spridningen är oklart, men Tegnell bedömer att det är fler som är immuna än de som utvecklat antikroppar.

– Vi ser inga personer som insjuknat två gånger i covid-19, sade han på presskonferensen på tisdag.

Undersökningar från antikroppstest och nya studier om t-cellers innebörd för immunitet talar för att omkring 20 procent av Stockholmsborna är immuna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade i en intervju för DN för några dagar sedan att uppemot 40 procent av Stockholmsborna kan vara immuna.

Vi ser inga personer som insjuknat två gånger i covid-19

Folkhälsomyndigheten bedömer att de som har antikroppar, alternativt har tillfrisknat efter en påvisad covid-19 infektion, har "en mycket liten risk att återsmittas under åtminstone 6 månader framåt".

Igår publicerade FHM en ny vägledning för dem som anses vara immuna. De kan enligt vägledningen få umgås med andra personer även inomhus, också om de andra tillhör riskgrupp. Men alla ska fortsatt följa de generella smittskyddsåtgärderna som gäller i samhället.

Tre olika scenarier för det kommande året

Coronaläget i Sverige är ändå fortfarande betydligt allvarligare än i Finland. Dödstalet i Sverige är nu tio personer per dag, enligt medelvärdet för de senaste sju dagarna.

I april låg dödssiffran som värst på över 100 per dag, och efter det sjönk den dagliga dödssiffran smärtsamt långsamt. Det är först de senaste veckorna som minskningen har gått snabbare.

Nu har Folkhälsomyndigheten, på uppdrag av regeringen, tagit fram tre olika scenarier som planeringsunderlag för att myndigheter och regioner i Sverige ska kunna förbereda sig för hur olika lägen det kommande året kan tänkas komma med.

Det här har varit en extremt svår sjukdom att förutspå

Beroende på om smittspridningen avtar på samma sätt som just nu, eller återkommer i kluster och smittotoppar, eller ökar jämnt under hösten och vintern räknar scenarierna med allt från 200 till flera tusen nya dödsfall det kommande året. Men Folkhälsomyndigheten understryker att scenarierna inte ska ses som prognoser.

– Det här har varit en extremt svår sjukdom att förutspå, sade Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff i går när det var tal om hur fel olika prognoser slagit tidigare.

Sverige fortsätter med samma strategi och restriktioner

Folkhälsomyndigheten fortsätter uppmana svenskarna att hålla avstånd, tvätta händerna, jobba hemifrån, umgås med bara de närmaste och framför allt stanna hemma om de är sjuka.

Folksamlingsgränsen på 50 personer står kvar. Sverige verkar inte stå in för några lättnader i restriktionerna, trots ett betydligt ljusare läge just nu. Och strategin håller Folkhälsomyndigheten fast vid:

Om det går så att viruset blossar upp igen under hösten, vilka åtgärder går ni in för då? Kör ni med samma strategi eller vet ni redan att det finns andra saker ni kommer att rekommendera?

– Nej jag tror vi i första hand kommer fortsätta med den här strategin som på många sätt varit framgångsrik. Vi kommer framför allt att jobba mer med äldrevården så vi slipper få en stor spridning där, det är en av de stora lärdomarna vi tar med oss. Men i första hand fortsätter vi jobba vidare med det vi har jobbat med, säger Tegnell.