Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet kräver ändringar - hotar med att blockera EU:s långtidsbudget

En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike.
EU-parlamentsbyggnaden i Strasbourg. En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike. Bild: Yle/Marie Söderman Europaparlamentet,EU-Parlamentet,Strasbourg

En stor majoritet i EU-parlamentet har röstat för att kräva förändringar i den långtidsbudget som medlemsländerna slagit fast. EU:s stats- och regeringschefer enades om budgeten på måndag.

Motionen som presenterades under torsdag kväll fick 465 röster mot 150. 67 röster var nedlagda. Om de inte får igenom sina krav på förändringar hotar de med att inte godkänna budgeten senare i år.

Det handlar bland annat om att slopa medlemsrabatten för vissa länder.

Man hoppas på att kunna få till stånd förhandlingar för att "förbättra förslagen". Enligt parlamentariker är återhämtningsfonden ett "historiskt drag" men att långsiktiga mål blir lidande.

Nu kommer det tyska ordförandeskapet att påbörja förhandlingar med representanterna för Europaparlamentet. Förhandlingarna kommer att handla om de förändringar som resolutionen föreslår.

I september-oktoberskiftet blir det omröstning om slutversionen i Europaparlamentet. Alternativt kan stats- och regeringscheferna tvingas sätta sig ner och omförhandla delar av överenskommelsen.

Redan innan röstningen hade många Europaparlamentariker uttryckt missnöje med budgeten och de nedskärningar som gjorts i den. Den nya återhämtningsfonden som EU-länderna enades om innebär att EU-länderna går i borgen för 750 miljarder euro i gemensamma lån och skulder för att bekämpa och återhämta sig från coronapandemin.

- Vi är ännu inte redo att svälja budgetpillret, säger Manfred Weber, ledare för den kristdemokratiska EPP-gruppen i Europaparlamentet.

Även den socialdemokratiska gruppens ledare Iratxe García framhåller att hon inte accepterar nedskärningarna, ”inte i en tid när vi behöver stärka vår strategiska autonomi och minska skillnaderna mellan EU-länderna”.

Källor: AFP, Europaparlamentet

Läs också