Hoppa till huvudinnehåll

Hur styr bidrottningen sitt lilla samhälle? Ställ frågor om pollinerare till vår naturexpert!

Mehiläinen omenapuun kukassa
Vad har du för frågor som rör pollinerare? Mehiläinen omenapuun kukassa Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle bin,pollinerare,äppelträd,äpple,trädgårdar

Hela den här veckan uppmärksammar Yle Vega en av hörnstenarna i vår värld - pollinerarna. Och nu har du chansen att fråga sånt du undrar över om dem av vår naturexpert Anders Albrecht.

Det talas mycket om hur bin och humlor håller på att minska i antal, och att det kan bli avgörande för hur vår natur och miljö klarar sig i framtiden om de försvinner helt.

Men vad är de egentligen för varelser? Vad är det för skillnad på en bi, en humla och en geting? Och varför är just de så viktiga för ekosystemet?

Nu på fredag, 24.7, gästar naturväktaren Anders Albrecht radiostudion i Vega mellan klockan 13:00 och 14:00, och pratar om blommor och bin och hur de hänger ihop. Dessutom vill vi jättegärna att du kommer med dina egna funderingar och frågor om bin och insekter till Anders, så försöker vi besvara dem i sändningen.

Du kan ställa din fråga på WhatsApp +358 44 421 4848 , via Vegas Facebooksida eller i kommentarsfältet här nedan.

Yles kampanj Rädda pollineraren håller på 1.4-29.8.2020. Under kampanjens gång uppmanar vi alla att vara med och hjälpa våra olika pollinerare att överleva. Kom med också du! Här kan du notera din egen insats.

Kampanjbild för kampanjen Rädda pollineraren
Kampanjbild för kampanjen Rädda pollineraren Bild: Annukka Palmén-Väisänen Rädda pollineraren

Läs också