Hoppa till huvudinnehåll

Rädsla är en del av den av ryske antidopningschefens vardag – Jurij Ganus berättar för Yle varför blodvärden och publicitet fungerar som livsförsäkringar för honom: "Tyvärr har jag sett skumma dödsfall"

Jurij Ganus talar med mikrofon.
Jurij Ganus har många utmaningar i sitt jobb. Jurij Ganus talar med mikrofon. Bild: EPA-EFE/All Over Press RUSADA,jurij ganus

Hans föregångare har dött och själv sparar han sina blodprov som en ”livsförsäkring”. Rusadachefen Jurij Ganus berättar för Yle Urheilu om hur det är att basa över den ryska antidopningsverksamheten – och medger: "Man skulle vara dum om man inte vore rädd".

Det var hösten 2017 som S:t Petersburgbon Jurij Ganus tog över som chef för det ryska antidopningsorganet Rusada – en av idrottsvärldens mest stormiga poster.

Rusada var i en svår knipa. Man hade förlorat sin internationella status efter avslöjandet av ett utbrett ryskt dopningsprogram där även staten deltog.

Bland hundratals sökande blev Ganus den som fick uppdraget. Hans uppgift blev att få tillbaka trovärdigheten för rysk idrott i allmänhet och för ryskt antidopningsarbete i synnerhet.

Men tre år senare har krisen bara förvärrats. Ganus skulle bli räddaren, men i stället är 56-åringen föremål för beslutsfattares anklagelser och rädd för sitt liv. Hur gick det så här?

”Många som inte gillar mig”

Rysk idrotts mest kontroversiella figur berättar för Yle Urheilu varför makthavarna är missnöjda med honom och varför han tror att rysk idrott är på väg mot ett ännu sorgligare öde.

– Jag förstod i början av mitt uppdrag att Rusada inte kan vara en underorganisation till den ryska idrottsledningen. Jag sade redan då att Rusada måste vara lojal mot ren idrott – inte mot ledarna.

– På grund av uttalanden som dessa är det många som inte gillar mig, förklarar Ganus för Yle Urheilu.

Rusadas rykte hade förstörts efter dokumenten som avlöjade den statsstyrda dopningen kom ut, kombinerat med visselblåsaren Grigori Rodtjenkovs avslöjanden. Skandalen blev inte bättre av att två av Ganus föregångare, Vjatjeslav Sinev och Nikita Kamajev, hastigt gick bort i februari 2016.

Grigorij Rodtjenkov.
Grigorij Rodtjenkov. Grigorij Rodtjenkov. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press dopning,Grigorij Rodtjenkov

Inte en attack från väst

Wada klargjorde att Ryssland var tvungna att göra kraftiga förnyelser i sin antidopningsverksamhet för att åter bli en del av idrottssamfundet. Ganus gick in för att göra stora förändringar – något som inte uppskattades av alla.

Många ryska beslutsfattare och idrottsvänner skyllde situationen på västländerna. Ganus var av annan åsikt.

– Människor har brukat kalla detta för en attack från väst mot Ryssland. Jag har sagt åt dem att sluta.

– Kriser har funnits överallt i världen. Till och med Finland hade sin skidskandal, men man ändrade på kulturen, sökte efter lösningar och man tog beslut att inte fortsätta likadant, säger Ganus.

Till och med Finland hade sin skidskandal

När Rusada fick tillbaka sina rättigheter 2018 hade Wada två huvudkrav för att välkomna ryssarna tillbaka. Ryssland skulle skicka Moskvas antidopningslaboratoriums databas till Wadas forskare, samt lämna in gamla dopningsprov för ny analys.

Kan missa tre OS

Hösten 2019 meddelade Wada att man fått in manipulerat och bristfälligt material. I december samma år stod det klart att Wada stänger av Ryssland från stora internationella idrottsevenemang i fyra år.

Ansvaret för laboratoriets databas har en annan myndighet, dit Ganus inte hör. Ryssland överklagade avstängningen till CAS, något som Ganus var emot. Enligt honom skulle Rysslands position försvagas ytterligare.

– Styrelsen tyckte att Wadas beslut skulle överklagas. Som en juridiskt utbildad person frågade jag på vilka grunder vi gör det. Jag har inte sett några övertygande bevis på att man inte gjort förändringar i laboratoriedatabasen.

– Nu har vår ställning försämrats. Före överklagan skulle vår avstängning ha slutat i december 2023. Nu kan den i värsta fall räcka till november 2024. Till den tidsperioden ryms tre olympiska spel, påminner Ganus.

Två kriser

Trots att Ganus leder Rusada så hör han inte till organisationens styrelse. Där finns i stället bland annat representanter för olympiska- och paralympiska kommittén, samt idrottsministeriet.

– Jag tycker inte det är en optimal uppställning för en antidopningsorganisation. Styrelsemedlemmarna borde arbeta för organisationens bästa. Nu arbetar det endast för sina respektive parters intressen. Det är en klar intressekonflikt.

Den ryska antidopningsbyrån har städat upp i verksamheten.
Den ryska antidopningsbyrån har städat upp i verksamheten. Bild: All Over Press RUSADA

Särskilt rysk friidrott är i en svår kris. Snart kan det hända att landets idrottare inte tillåts tävla ens under neutral flagg, på grund av upprepade dopningsbrott.

– Jag har kallats svikare för mina kommentarer, men jag tycker att de som försatte vårt land i en så här svår situation är svikare, slår Ganus fast.

– Vi har nu två kriser: i friidrotten och i idrotten överlag. Vi kämpar nu med krisen och dess följder.

Tänker inte avgå

Just nu utreds Ganus för korruption, något som han själv kraftigt nekar till.

Rusadabossen tror att hans rättframhet och Rusadas aktiva testningsverksamhet kan ligga bakom utredningen. Dessutom pågår för tillfället en kamp mellan den ”gamla och nya skolan” inom rysk idrott, påpekar Ganus.

Ganus är inte rädd för att förlora sin post. Förra veckan skrev han på Twitter att han älskar livet och att han inte tänker göra självmord.

– Jag har studerat rättsvetenskap och haft många ledarposter inom affärsvärlden. Tack vare min erfarenhet så vet jag hur den nuvarande situationen kan utvecklas. Om beslutsfattarna sparkar mig utan grunder så kan det leda till hårda internationella sanktioner.

– Det andra alternativet är att man uppmanar mig att avgå, men det tänker jag inte göra. Det här är mitt kall. Det tredje alternativet är att jag dör.

– Tyvärr har jag sett tvivelaktiga dödsfall. Jag skrev mitt Twitterinlägg för att varna mina motståndare.

Jurij Ganus sitter bakom en mikrofon.
Jurij Ganus sitter bakom en mikrofon. Bild: /All Over Press RUSADA,jurij ganus

”Alla är rädda”

Den senaste tiden har Ganus varit mycket i offentligheten. Dels för att skapa synlighet för saker han kämpar för, dels för att han tror att en regelbunden synlighet kan vara en slags livsförsäkring.

Den erfarne chefen säger att han är förberedd på att människor kan skada honom. Till exempel ger han regelbundet blod.

– Jag har sparat mina blodprov. Om något händer så kan man undersöka förändringarna i mina blodvärden.

– Alla är medvetna om situationen och rädda. Man skulle vara dum om man inte vore rädd.

Artikeln är en förkortning av Yle Urheilus "Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta", skriver av Jelena Leppänen.

Läs också