Hoppa till huvudinnehåll

Trump skickar federala styrkor också till Chicago och andra demokratstyrda städer - "Det måste bli ett slut på blodsutgjutelsen"

USA:s president Donald Trump under en av onsdagens presskonferenser.
Trump anklagar "vänsterextrema" lokalpolitiker för att motarbeta polisen. USA:s president Donald Trump under en av onsdagens presskonferenser. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

"Operation Legend" ska utvidgas och federala säkerhetsstyrkor ska nu skickas till fler demokratstyrda städer som Chicago och Albuquerque, New Mexico för att stävja vapenvåld och kriminalitet där. Lag och ordning är ett centralt inslag i Trumps valkampanj.

- Idag tillkännager jag en ökning av federal brottsbekämpning i amerikanska städer som plågas av våldsbrott, sade Trump under en presskonferens på onsdagen.

Enligt Trump har hans regering ingen annan möjlighet än direkt engagemang för att få ett slut på "blodsutgjutelsen".

Också under onsdagens presskonferens riktade Trump hård kritik mot demokratiska politiker som enligt honom motarbetat polisen på delstatlig och lokal nivå och som han kallar "vänsterextrema".

Trump har varnat för att våldet i amerikanska städer kommer att bli värre om hans demokratiske rival Joe Biden vinner presidentvalet i november och demokrater genomför reformer av polisväsendet, som de utlovat efter George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

Kaotiskt i Portland

I Portland, Oregon har det pågått demonstrationer ända sedan George Floyd dödades. De började fredligt, men urartade rätt snabbt i vandalisering och våldsamheter. En lokal domstol förbjöd den lokala polisen att använda tårgas och gummikulor och i slutet av juli satte Trump-administrationen in federala styrkor i Portland.

Sammandrabbningarna mellan de federala styrkorna och demonstranterna har varit hårda och många människor har skadats allvarligt.

Federala styrkor skingrade demonstranter i Portland den 21 juli.
Federala styrkor skingrade demonstranter i Portland den 21 juli. Federala styrkor skingrade demonstranter i Portland den 21 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Portland
Federal polis sprutar pepparspray mot en demonstrant i Portland den 20 juli.
Federal polis sprutar pepparspray mot en demonstrant i Portland den 20 juli. Federal polis sprutar pepparspray mot en demonstrant i Portland den 20 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Portland

Lokala och delstatliga politiker som guvernören Kate Brown hävdar att de federala säkerhetsstyrkorna har trappat upp situationen i staden och vill att de lämnar Portland.

De federala poliserna och agenterna har anklagats för att inte bära namnbrickor, åka runt i omärkta bilar och gripa människor utan att ange orsak.

Våldsbrotten har ökat

Federal polis har redan skickats till Kansas City, Missouri, efter att vapenvåldet i staden ökat och en fyraårig pojke blivit ett av dödsoffren för våldsvågen.

Justitieminister William Barr har ändå lovat att insatserna i exempelvis Kansas City, Chicago och Albuquerque inte ska vara likadana som den i Portland, eftersom man i Portland i första hand vill "skydda federal egendom".

Vapenvåldet och brottsligheten ökade rejält i städer som Chicago, New York och Philadelphia genast efter att de striktaste coronarestriktionerna lättade.

En demonstrant och en federal polis stirrar varandra i ögonen under en demonstration i Portland den 21 juli.
En demonstrant och en federal polis stirrar varandra i ögonen under en demonstration i Portland den 21 juli. En demonstrant och en federal polis stirrar varandra i ögonen under en demonstration i Portland den 21 juli. Bild: AFP / Lehtikuva Portland

Medan Trump skyller på slapphet hos demokratiska politiker på delstatlig och lokal nivå, förklarar andra våldet med bland annat den arbetslöshet som följt i pandemins spår.

Experter som citeras av nyhetsbyrån AP förklarar våldet med stressen och arbetslösheten som pandemin lett till, i kombination med konfrontationerna kring ras och polisbrutalitet som utlöstes av George Floyds död.

I tisdags krävde 15 borgmästare i ett gemensamt brev till Barr att de federala trupperna genast skulle dras tillbaka. De kallade trupperna för "paramilitärliknande styrkor" som strider mot USA:s demokratiska system och amerikanska värderingar.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle