Hoppa till huvudinnehåll

Andra tränarbytet ett faktum i fotbollsligan – TPS sparkar Tommi Pikkarainen, landslagsikonen Jonatan Johansson tar över

Jonatan Johansson i närbild. Han ler.
Jonatan Johansson är TPS nye tränare. Jonatan Johansson i närbild. Han ler. Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press Jonatan Johansson,fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Noll poäng efter fyra matcher. Då agerar TPS. Nykomlingen sparkar tränaren Tommi Pikkarainen – och Jonatan Johansson tar över. Den förre landslagsprofilen har skrivit på ett långt kontrakt.

Fredagen den 24:e blev en ödesdag för Tommi Pikkarainen. TPS meddelade att klubben sparkar Pikkarainen.

Åboklubben är nykomling i fotbollsligan och har inlett med fyra raka förluster – mot fyra lag som är tippade på den övre halvan. Trots det väljer TPS att göra en tidig förändring.

– Den gångna våren har varit en väldigt stor utmaning för alla idrottsklubbar. Det går inte alltid som man har tänkt sig och nu gick det så här för oss, tyvärr. De här besluten är aldrig roliga att ta, men ibland måste man ta dem för klubbens bästa, säger ordförande Jouko Peräaho på klubbens webbplats.

– Vi ville redan i det här skedet göra förändringar med blicken både på den här säsongen och framtiden.

Tommi Pikkarainen i TPS.
Nej, det blev inte ens fem ligamatcher som TPS-tränare för Tommi Pikkarainen. Tommi Pikkarainen i TPS. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tommi Pikkarainen

Och den förändringen har nu landat i Åbo. Den förre landslagsikonen Jonatan Johansson tar över. Hans avtal är 2+1 år.

Johansson avslutade sin spelarkarriären 2012 och har sedan dess försökt slå sig in på tränarbanan. Hans senaste uppdrag var i skotska Greenock Morton.

Under sin spelarkarriär spelade Johansson i två repriser i TPS.

– Det är en stor ära att få återvända till en klubb som betyder mycket för mig. Jag kommer till Åbo under helgen, bekantar mig med laget och efter det inleder jag mitt arbete i klubben, säger Johansson.

Andretränaren Joonas Laurikainen, målvaktstränaren Mikko Känkänen och fystränaren Simone Lucchesi fortsätter. Laurikainen tar tillfälligt över och leder laget i lördagens match mot FC Lahti.

TPS har varit ett jojolag i finländsk fotboll under 2010-talet. Tommi Pikkarainen anställdes hösten 2018 efter att klubben degraderades till division 1. Han lyckades ta Åboklubben tillbaka till finrummet via ligakvalsegern mot KPV i höstas.

TPS blir den andra ligaklubben som ger tränaren sparken. Tidigare i veckan avskedade HIFK norrmannen Tor Thodesen.

Artikeln uppdaterad klockan 12.24 med nyheten att Jonatan Johansson tar över.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport