Hoppa till huvudinnehåll

Blixten antände och förstörde småhus i Borgå: "Jag har aldrig hört en så kraftig smäll"

Brandmän i skylift släcker tak som brinner.
Flera brandbilar jobbar för att släcka branden. Brandmän i skylift släcker tak som brinner. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandbilar,Borgå,brand- och räddningsarbete,släckningsredskap,östra nylands räddningsverk

Ett småhus norr om Estbacka, nära Kungsporten blev svårt eldhärjat till följd av ett blixtnedslag.

Klockan 12.15, strax efter att en ordentlig åskskur dragit över Borgå, larmades räddningsverket till ett småhus på Kanoniärgränd.

Branden startade efter att blixten slog ner i en stor asp ungefär åtta meter från huset. Från trädet tog sig blixten in i mellantaket och antände huset.

Sex personer var hemma, men ingen skadade sig.

Så här berättar Yle Östnylands reporter om hur det såg ut på platsen när han kom fram:

Brandhärjat hus efter blixtnedslag.
Röken väller ut ur huset. Gräsmattan är täckt av träsplitter från aspen som blixten träffade.. Brandhärjat hus efter blixtnedslag. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandbilar,Borgå,brand- och räddningsarbete,släckningsredskap,östra nylands räddningsverk

- Det är tätt med rök på hela gårdsplanen. Uppe på åsen till det brandskadade huset väller det ut tjockt med ljus och grå rök.

- Räddningsmanskapet äntrar en skylift för att komma åt elden som efter allt att döma pyr i mellantaket.

Ute på gården står invånarna och följer med släckningsarbetet. Grenar, kvistar och träsplitter täcker en stor del av gräsmattan.

Mannen som stod närmast trädet där blixten slog ner är lätt skärrad och säger att han ännu har svårt att höra - smällen var så kraftig.

- Jag har aldrig hört en så kraftig smäll, det ringer ännu i öronen, säger han.

Han berättar också att han kände hur en elstöt gick igenom honom.

Två brandbilar och brandmän bredvid ett rykande hus.
Räddningsverket var snabbt på plats. Två brandbilar och brandmän bredvid ett rykande hus. Bild: Yle / Mikael Kokkola brandbilar,Borgå,brand- och räddningsarbete,släckningsredskap

Antalet räddningsfordon är långt över tio. En rökdykare står på knä och pustar ut bredvid en brandbilarna.

Ett tiotal enheter från räddningsverket var på platsen, liksom polisen och stadens socialjour som kommit för att stöda familjen.

En liten stund efter larmet om branden på Kanonjärgränd fick räddningsverket rycka ut till ett småhus i Hammars, men det visade sig inte vara något allvarligt.

Flera brandbilar på plats vid brand.
Ett tiotal räddningsfordon var på plats vid Kanoniärgränd. Flera brandbilar på plats vid brand. Bild: Yle/Mikael Kokkola brandbilar,Borgå,brand- och räddningsarbete,släckningsredskap,östra nylands räddningsverk

Läs också