Hoppa till huvudinnehåll

Förening löste problem med fågelbajs med hjälp av ljudapparat: "Måsarna, som får mat hos grannarna, har använt vår skuta som toalett"

Svante Grönqvist ombord skutan Alexandra
Svante Grönqvist säger att den nya fågelskrämmarapparaten fungerar otroligt bra. Svante Grönqvist ombord skutan Alexandra Bild: Milena Hackman / Yle Vålax,skutbyggarna rf.

Fågelbajs kan vara ett problem för många med båt. I Vålax verkar en förening ha löst problemet med en ny slags fågelskrämma.

Skutbyggarna rf har haft problem med fågelbajs på sin skuta Alexandra som finns i Vålax. Avföring har dagligen täckt över skutans däck. Det är speciellt måsar som har hållit på och fördärvat skutan.

Nu har en fågelskrämma installerats på bryggan där skutan är förtöjd och enligt Skutbyggarna verkar apparaten ha löst deras problem.

Svante Grönqvist är skeppare på skutan Alexandra och revisor för föreningen. Han berättar att de haft problem med måsarna under en längre tid och att grannarna förvärrade situationen.

– Det var ett problem redan från början, då skutan ligger stilla och ingen är ombord. De två sista åren har det varit hopplöst, för att grannarna här matar fåglarna. Måsarna får mat hos grannarna och använder sedan vår skuta som toalett, säger Grönqvist.

Fågelskit på skutan Alexandra
Fågelbajs finns fortfarande på däcket, men i mycket mindre grad än tidigare. Fågelskit på skutan Alexandra Bild: Milena Hackman / Yle Vålax,fågelskit

Enligt Grönqvist kan fågelbajset förstöra skutans däck som är gjort av trä.

– Vi blev nervösa och orkade inte ta bort fågelbajset från däcket, så vi köpte en apparat. Den hjälper otroligt mycket.

En apparat som skrämmer bort fåglar med hjälp av fågelljud

Fågelskrämman är inte en klassisk, dockliknande, fågelskrämma, utan en liten apparat som ger ifrån sig fågelljud i form av varningsskrik. Ljudet skrämmer fåglarna och håller dem borta från båten.

– Man kan ställa in den med olika ljud för olika fåglar. Nu är den inställd med ljud för alla sorters fåglar.

Grönqvist säger att mängden fågelbajs på skutan har minskat avsevärt.

– Fåglarna är rädda för ljuden. De här ljuden ska skrämma bort måsar, kanadagäss och kråkor.

fågelskrämma
Den lilla, gröna, apparaten skrämmer bort fåglar med hjälp av fågelskrik. fågelskrämma Bild: Milena Hackman / Yle Vålax,skutan alexandra

Grönqvist säger att svanar inte verkar skrämmas av ljudet men det är inte heller ett problem eftersom de håller sig borta från skutan.

– Vi är nöjda med den. Det finns några fåglar som verkar vara tondöva, för de kommer hit ändå.

Vissa fåglar är inte rädda

Det som Grönqvist kallar för “tondöva” fåglar, är en del måsar, som inte verkar skrämmas av ljudet från fågelskrämman. Största delen håller sig ändå borta.

Grönqvist säger att det finns en risk för att fåglarna kan vänja sig vid ljudet.

– Vi ska nu se hur länge det här håller fåglarna borta.

skutan Alexandra
Enligt Grönqvist förstör fågelbajset däcket, som är gjort av trä. skutan Alexandra Bild: Milena Hackman / Yle Vålax,skutbyggarna rf.

Innan den nya apparaten installerades hade Skutbyggarna provat en hel del andra metoder. Ingen av metoderna har varit lika framgångsrik som ljudapparaten.

– Vi provade allt som rekommenderas. Granna band, flaggor och allt möjligt, men efter några dagar så förstår fåglarna att de inte är farliga. De vänjer sig och kommer tillbaka.

Grönqvist menar att det här inte alltid varit ett problem för båtägare.

– Förr i tiden hade man inte det här problemet. Måsarna har ökat i antal och blivit tamare. De är inte rädda när ingen gör dem något illa.

Mörk framtid för skutan Alexandra

Verksamheten på skutan Alexandra har också drabbats av coronaepidemin.

Skutbyggarna rf brukar ordna seglats för folk som är intresserade av att åka ut på havet, ombord på Alexandra, men i år har de sett lite annorlunda ut.

– Vi får ta femtiofem stycken för vi har livräddningsutrustning för det antalet personer, men i sommar har vi inte gjort en enda kryssning.

skutan Alexandra
Alexandras framtid ser dyster ut. skutan Alexandra Bild: Milena Hackman / Yle Vålax,skutbyggarna rf.

Grönqvist säger att skutans framtid ser mörk ut.

– Det skulle vara hur bra som helst om inte fartyget började bli gammalt och började ruttna och gubbarna i besättningen också började bli gamla. Vi ser dystert på framtiden. Vi hoppas på att få unga krafter med.

Läs också