Hoppa till huvudinnehåll

I Hasses smedja i Borgå jobbar tre generationer med plåt: "Jag är fortfarande hel"

I Hasses smedja jobbar även Hasses son och sonson.
I Hasses smedja har alla fingrarna i behåll trots att de tar i plåtarna med bara händer. I Hasses smedja jobbar även Hasses son och sonson. Bild: Yle/ Heini Rautoma Smedja,plåt

Det började med en strejk och fortsatte med nattliga ladugårdsrenoveringar. Nu har Hasse Stjernberg haft sin smedja i Borgå i 50 år.

I dag hamrar farfar, son och sonson på plåtar under samma tak. Var och en har sitt eget specialkunnande.

Den gråa dragdörren är upprullad. På gården står bilar och högar av plåt. Inne i den stora lagårdsbyggnaden jobbar tre män tysta sida vid sida.

Det ligger plåt överallt. Plåt på rulle, plåt i slimsor, veckad plåt, plåt med siffror och ritningar på.

Det sistnämnda är en beställning från en kund. Måtten på tak och fönster som ska byggas eller renoveras kommer oftast nerskrivna på en brädbit.

Det är här i Hasses smedja i Söderveckoski som taken till många villor, sommarstugor och hem får sin början.

Händer som håller i plåtskiva och en tång.
Den här plåten ska bli fönsterplåt. Händer som håller i plåtskiva och en tång. Smedja,plåtarbeten

Micke och Kevin Stjernberg håller i var sin ända av en plåtskiva. Kevin trampar på plåtsaxens pedal och efter en duns ligger plåten i två delar. Nästa steg är att märka ut kanterna och flytta skivan till kantmaskinen.

De behöver inte prata, de vet vad de gör. Snart är takkantslisten färdig.

Smedja och barn fyllde 50 samtidigt

För ett halvt sekel sedan jobbade Hasse Stjernberg på Fiskars fabrik i Borgå. Det blev strejk, och Hasse blev utsedd till strejkövervakare.

- Så jag skulle se till att ingen kom till jobbet. Då blev jag sur och gick hem och grundade en egen smedja. Människor ska få arbeta, säger han.

En man står mellan butikshyllor.
Hasse Stjernberg ser smedjan som en livsstil. En man står mellan butikshyllor. Bild: Yle/ Heini Rautoma Smedja,hasse stjernberg

Smedjan flyttade på 1980-talet in i en lagård. Det blev verkstad, verktygsbutik och smedja. Andra våningen till lagården togs bort så hallen fick högt i tak.

Renoveringen fick lov att ske på kvällen efter plåtarbetet.

Idag är det full rulle på Hasses smedja. Här jobbar nästan tio anställda, inklusive sonen Micke Stjernberg och sonsonen Kevin Stjernberg.

Då blev jag sur och gick hem och grundade en egen smedja.― Hasse Stjernberg

- Det är en livsstil, säger Hasse. Någon pension verkar alltså inte vara aktuell för honom.

En ung man böjer en plåt i en verkstad.
Kevin Stjernberg var skoltrött och frågade om inte han skulle kunna få jobba i familjeföretaget. På den vägen är det. En ung man böjer en plåt i en verkstad. Bild: Yle/ Heini Rautoma Smedja,kevin stjernberg

Smedjan har blivit en del av livet för många i familjen. Ibland har Hasse med son och sonson fått höra att det blir lite väl mycket plåtprat på släktkaffet.

- Jag började hjälpa till mer och mer som ung. Så när det var dags att gå ut i arbetslivet så var det ett lätt val, säger Hasses son Micke.

För Kevin kändes det naturligt att börja arbeta på sin farfars smedja.

- Jag var skoltrött, och så frågade jag bara att kan jag inte få jobba här.

Kevin har specialiserat sig på svetsande, medan Micke har plåtslagandet som sitt starkaste område. Hasse å sin sida brukar emellanåt smida också hantverksföremål i ässjan.

- Plåtslagandet är mest efterfrågat, säger Micke.

Det skär i hjärtat när jag ser moderna tak i Borgå Gamla stan. Det passar inte på de gamla byggnaderna
― Plåtslagaren Micke Stjernberg

Plåtbranschen har förändrats mycket under de senaste tio åren.

- Antalet företag har minst fördubblats. Och de andra marknadsför aktivt från dörr till dörr, så folk är mer medvetna om att man borde beställa en plåtslagare.

Kunderna kan till och med bli alltför ivriga, säger Micke.

- Ibland måste man säga åt dem att bromsa, när de vill byta ut ett tak som håller i 20-30 år till.

Gamla östnyländska hus kräver specialomsorg

På senare år har produkterna blivit allt längre förädlade. Komponenterna sitter färdigt på plats och färre saker görs för hand.

Men enligt Stjernbergs finns det jobb så det räcker, eftersom det är så pass få som har specialkunnande inom de tekniker som behövs för äldre tak.

Vy över Borgå
I Gamla stan i Borgå finns många hus med plåttak. Vy över Borgå Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Även om större företag kan bygga och reparera plåttak med raskare och billigare tag finns det stor efterfrågan på arbete från familjeföretaget.

- Gamla tak ska vara maskinfalsade, inte låsfalsade. Det kräver ett visst kunnande för att det ska bli bra, säger Micke Stjernberg.

- Ofta får vi reparera skadan efter att tak har renoverats fel.

I Gamla stan i Borgå finns många spår av Hasses smedja, allt från tak till handsmidda handtag.

- Det skär i hjärtat när jag ser moderna tak i Borgå Gamla stan. Det passar inte på de gamla byggnaderna, säger Micke.

Tre män står i en verkstad.
I tre generationer finns tre specialkunnanden, Kevin med svetsande, Micke med plåtslagande och Hasse med smide. Tre män står i en verkstad. Bild: Yle/ Heini Rautoma Smedja,verkstad

Ett tränat öga lär ska se skillnaden; finns det en takås så är taket låsfalsat, inte maskinfalsat. När man gör taket för hand med en falsningsmaskin blir det inte en skild takås, utan plåtarna hänger i hop med varandra.

Många av taken i Gamla stan övervakas av museiverket, så plåten ska vara som förr i tiden.

En fönsterplåt blir till på tre minuter

Så är det dags för en praktisk lektion. Micke lägger fram en ritning med mått: 10 millimeter, 30 millimeter och 150 millimeter.

- Nu får du försöka själv. Här har du arbetshandskar, säger Micke.

- Vi brukar säga att det är onödigt att använda handskar. Repan i handsken läker inte, men får man ett sår i huden så växer det igen, säger Hasse.

Skämt åsido, de har aldrig skadad sig allvarligare.

- Jag är fortfarande hel, säger Hasse.

Det är dags att lyfta plåten till saxen, mäta upp 150 millimeter och trycka av. Sedan markerar Micke måttställena med en tång, och så lyfter vi den väl förberedda skivan till kantmaskinen.

Så 10 millimeter, och dra i spaken. Plåten böjs i ett veck.

Så 30 millimeter, och dra i spaken igen.

Lugnt och tydligt förklarar Micke Stjernberg varje arbetsskede.

Man med plåt och pappersritning.
Micke Stjernberg visar upp reporterns första fönsterbräde av plåt. Man med plåt och pappersritning. Bild: Yle/ Heini Rautoma Smedja,plåt

Det harmoniska greppet gör det lätt att tänka sig att familjemedlemmarna jobbar bra tillsammans. Även om de lär ska ha olika åsikter ibland.

Cirka tre minuter från att Micke börjar handleda den tillfälliga lärjungen är en fönsterplåt klar. Den åker hem med reportern, men vad det ska bli av den är oklart.

- Du har väl något ställe i huset där det rinner vatten.

Så här lät det i Hasses 50-åriga smedja en sommardag:

Läs också