Hoppa till huvudinnehåll

Massuppsägning på ungersk nyhetssajt efter avskedad chefredaktör – ''Utomstående får inte påverka personalens sammansättning''

Skärmdump på Index nyhetssajt. På bilden syns flera personer.
Skärmdump på Index.hus nyhetssajt. Skärmdump på Index nyhetssajt. På bilden syns flera personer. Bild: Bild: Index.hu Ungern,medier

Tre ledande redaktörer och över 70 journalister på den ungerska nyhetssajten Index.hu sade upp sig under fredagen. Orsaken uppges vara att regeringen ska ha utövat påtryckningar mot dem, i och med uppsägningen av sajtens chefredaktör Szabolcs Dull.

Kvar finns nu endast en tredjedel av sajtens journalister. Index är Ungerns största nyhetsportal på nätet, och ses av många som den sista stora oberoende nyhetssajten bland landets medier.

På sin hemsida har Index publicerat ett öppet brev, där journalisterna motiverar sitt beslut.

– I flera år har vi sagt att Index oberoende verksamhet har två krav: Utomstående får inte lägga sig i det material som Index publicerar, och inte heller påverka personalens sammansättning eller struktur. Att avskeda Dull bryter mot den andra regeln, skriver personalen i brevet.

Dull fick avgå i går och i sitt avskedstal sa han att Index är ett mäktigt fort, som de - regeringen - nu vill spränga.

Politisk påtryckning eller brist på förtroende bakom uppsägningen?

Avskedandet föregicks av att affärsmannen Miklós Vaszily blev största enskilda ägare i bolaget Indamedia som sköter sajtens finansiering och reklam.

Vaszily har nära kontakter till landets nationalistiska regering, och strax efter affären lades det fram en plan på att utkontraktera delar av nyhetssajtens verksamhet.

Orsaken till att Dull avskedas ska enligt honom själv vara de kritiska kolumner och den barometer som han publicerat i över två år.

Ekonomiskt tryck ska inte leda till politiskt tryck― EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová

Barometern visade hur oberoende Index arbete var, och efter Indamediaaffären visade barometern att arbetet är ''i fara''.

Laszlo Bodolai, ledare för den bakgrundsstiftelse som avskedade Dull hävdar ändå att Dull fick gå på grund av att nyhetsverksamheten var omtöcknad på grund av interna spänningar på sajten. Det ska å sin sida ha påverkat nyhetsintäkterna negativt. Dessutom sa han i går att Index politiska oberoende inte är i farozonen.

I ett annat uttalande på sajten skrev personalen att de bett Bodolai att återanställa Dull, något som Bodolai inte gick med på.

– Vårt förtroende för honom är så lågt att vi inte kan arbeta med honom på något plan längre, sa Bodolai enligt Hungary Today.

År 2016 lades Ungerns populäraste oppositionstidning Népszabadság ned sin verksamhet, något som ansågs vara en direkt följd av handlingar från parter som stod nära regeringen.

Vid ungefär samma tidpunkt blev landets tredje populäraste nätsida Origo Fidesz språkrör och började publicera falska nyheter.

Oro för Ungerns pressfrihet

I flera EU-länder har man uttryckt oro för Ungerns pressfrihet, som landets ledande parti - nationalistiska Fidez - anses inskränka på.

Tidigare den här månaden försvarade EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová med bland annat medier och transparens som ansvarsområden Index i ett uttalande.

– Ekonomiskt tryck ska inte leda till ett politiskt tryck.

Enligt Jourová är Index värderingar ''nödvändiga för demokratin''.

Den ungerska regeringen med Viktor Orbán i spetsen har trots upprepade anklagelser konstant avfärdat kritiken om att de skulle påverka landets medier.

Organisationen Reportrar utan gränser placerar Ungern på plats 89 av 180 på årets lista över pressfrihet. Ungern är det land i Europa där pressfriheten är näst sämst. Läget är sämst i Vitryssland som ligger på plats 153. Finland är andra, efter Norge.

Källor: Reuters, AP, The Guardian, Hungary today, Index.hu, Reporters without borders

Läs också