Hoppa till huvudinnehåll

“Provisorsutbildningen en tidig julklapp för Åbo Akademi” - vice rektor Mikael Lindfelt mycket nöjd med statsrådets beslut

Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Vice rektor Mikael Lindfelt är mycket nöjd med statsrådets beslut att ge Åbo Akademi rätt att utbilda provisorer. Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym. Bild: Arash Matin Rektor,utbildning,Åbo Akademi,mikael lindfelt

Beslutet att ge Åbo Akademi rätt att utbilda provisorer är som en tidig julklapp för Åbo Akademi.

- Med fem månader kvar till julafton kom klapparna tidigt i år, säger Åbo Akademis vice rektor Mikael Lindfelt. Att vi nu kan börja utbilda provisorer förstärker akademins studie- och forskarprofil och är en pusselbit som passar perfekt in med vår farmaceututbildning.

Statsrådet beslöt på torsdagskvällen att Åbo Akademi får rätt att utbilda provisorer i framtiden. Hittills har Åbo Akademi endast haft rätt att utbilda farmaceuter.

Enligt Lindfelt fungerar farmaciutbildningen utmärkt i Åbo Akademi och det här kommer ytterligare att stärka utbildningen.

Starkt samarbete mellan högskolorna och industrin

- Vi har redan nu ett mycket gott samarbete med bland annat läkemedelsföretag i regionen och samarbetet med bland annat Novia och de andra finskspråkiga högskolorna och universiteten stärks då vi nu kan börja utbilda provisorer, säger Lindfelt.

Joutsen-apteekin kulttuurihistoriallinen interiööri.
De som är färdiga provisorer har rätt att driva apotek. Joutsen-apteekin kulttuurihistoriallinen interiööri. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle interiörer,apotek,kulturhistoria,inomhusutrymmen

Enligt Lindfelt är det bra att akademin dessutom kommer att ha farmaceuter som kan vidare på licentiat eller doktorsnivå vilket betyder goda nyheter för vetenskapen och forskningen.

Coronapandemin har gjort tidtabellen mycket snäv

Nu börjar arbetet med det praktiska och vem och hur undervisningen ska skötas.

- Vi har en mycket bra grund att stå på som vi nu kan bygga vidare på, säger Lindfelt. Vår farmaciutbildning är sedan tidigare treårig och den nya provisorsutbildningen blir tvåårig så totalt fem år för att kunna kalla sig provisor.

Åbo Akademi har siktet inställt på att inleda provisorsutbildningen hösten 2021.

- Coronapandemin har skjutit på statens beslut och det är en mycket snäv tidtabell som vi nu arbetar med, säger Lindfelt. Innan beslutet var gjort hade vi händerna så att säga bakbundna och kunde inte göra något alls.

Person med munskydd och plasthandskar droppar vätska i provrör.
Läkemedelsindustrin i Åboregionen hoppas kunna dra nytta av Åbo Akademis nya utbildning. Person med munskydd och plasthandskar droppar vätska i provrör. medicin,läkemedel,läkemedelsindustri,Provrör

Nu ska rekrytering av ny undervisningspersonal inledas och allt ska förhoppningsvis stå klart då läsåret 2021-2022 inleds nästa höst.