Hoppa till huvudinnehåll

"Spelarna har inte lärt sig att vinna" – VPS-tränaren Sund tonar ner förväntningarna efter blygsamma säsongsinledningen

Christian Sund.
Christian Sund. Christian Sund. Bild: Yle / Mattias Simonsen Christian Sund

Fem poäng på fyra matcher är inte det som VPS hoppades på. Nu har laget i stället fått se över grunderna på nytt. Vi måste skapa fler målchanser, slår både tränaren Christian Sund och lagkaptenen Sebastian Strandvall fast.

0–0 borta mot EIF, 1–0 hemma mot MyPa, 1–1 hemma mot MuSa – och 0–1 borta mot AC Oulu. Där Vasalaget VPS resultatrad så här långt in i division 1-säsongen.

En besvikelse, medger både Sebastian Strandvall och Christian Sund.

– Jag hade nog förväntat mig åtminstone segrar i hemmamatcherna. Tyvärr lyckades vi bara vinna en av dem. Hade vi vunnit över MuSa så skulle det kanske ha varit helt okej att tappa poäng i Uleåborg. Men jag upplever att vi borde ha minst sju poäng nu, säger Strandvall.

– Men vi har haft chansen att vinna varje match som vi har spelat. Vi har kanske inte lyckats skapa så många lägen som vi hade velat, men ändå tillräckligt många. Visst skulle vi vilja ha lite mer poäng, men vi är i början av en process, säger tränaren Sund.

Processen? Att lära sig att vinna matcher.

"Kan inte sätta för höga målsättningar"

I fjol lyckades VPS endast vinna tre av sina sammanlagt 27 matcher i ligan då man också tar den nedre slutserien i beaktande. Säsongen 2018 blev det tio trepoängare på 33 matcher.

– Det är ett nytt lag, unga spelare ... unga killar som inte ännu har lärt sig att vinna, säger Sund och fortsätter:

– Då kan man inte sätta för höga målsättningar heller. Vi måste jobba på – en match en vecka i taget. Det är det som är processen. Vi ska inte sätta för mycket press på spelare som inte har lärt sig att vinna.

Strandvall skriver under analysen.

– Framför allt med tanke på att vi har jättemånga spelare från akademilaget som spelade i division 2 och vann en eller två matcher på hela säsongen så nog ligger det säkert något i det. Varje seger vi kan ta här i början skulle vara oerhört viktig.

Strandvall har varit med då det sett annorlunda ut. Det är dessutom bara tre år sedan VPS till och med spelade Europa League-kval.

Sebastian Strandvall jublar efter sitt mål i Europa League-kvalet 2017.
Strandvall firar efter att han nätat borta mot Olimpija Ljubljana i EL-kvalet 2017. Sebastian Strandvall jublar efter sitt mål i Europa League-kvalet 2017. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Sebastian Strandvall,Vaasan Palloseura

– Jag tar nog ett jättestort ansvar för att vända på trenden, säger lagkaptenen och fortsätter:

– Jag vill visa att man kan vinna. Det handlar om att fokusera på grunderna. Att göra alla små saker rätt i 90 minuter på plan och på träningarna. Att leda med eget exempel och att samtidigt hålla lugnet. Jag upplever ingen stress på planen, utan kan fortfarande njuta.

Den nästa chansen att njuta kommer redan i kväll då VPS möter SJK Akatemia i Sandviken. Då hoppas VPS åtminstone lyckas skapa fler målchanser.

– Vi måste hitta en bättre rytm i vårt spel. Det är ganska korta sekvenser när vi har bollen, vi ger bort den alldeles för lätt. Det har att göra med hur vi är positionerade och hur spelarna som är utan boll rör sig. De gör sig inte tillräckligt spelbara, säger Sund.

"Har bara släppt in två mål på fyra matcher, men ..."

Sund tog över som tränare i fjol efter Petri Vuorinen. Den tidigare VPS-spelaren verkade genast ta avstånd från Vuorinens kännspaka spelstil med mycket bollinnehav och nu börjar Sund känna igen sig själv i hur laget spelar.

– Speciellt försvarsspelet, hur vi täcker ytor och täpper till, det tycker jag att har fungerat bra. Vi har ändå bara släppt in två mål på fyra matcher. Men spelet med boll ... det har jag inte fått att se ut som jag vill att det ska göra, säger han och förklarar:

– Det har att göra med många olika saker. Vi ska minnas att vi var borta jättelänge från träningen. Vi hade 29 dagar på oss att förbereda oss. Jag vill se att vi spelar boll i djupled, men spelarna är inte fysiskt i skick för sådant ännu. Men det kommer.

Christian Sund
Christian Sund. Christian Sund Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,Vaasan Palloseura,Christian Sund

29 dagar – på grund av coronaviruset. De ekonomiska frågetecknen fick VPS-ledningen att permittera samtliga spelare och tränare fram till början av juni.

– Det är säkert samma för alla. Vi har ändå höga krav på oss själva och är inte nöjda med hur det speciellt offensivt ser ut. Nu har vi dessutom fyra spelare skadade och det kan bero på att man inte hade tillräckligt bra fysisk grund.

"För mig finns det inte något annat än att stiga till ligan"

Målsättningarna då? För lagets del handlar det endast om att få anfallsspelet att klaffa.

– Jag gillar inte att tala om placeringar, säger Sund.

– Men visst vill vi vara i toppen och fajtas. Realistiskt just nu är kanske en topp fem-placering. En personlig målsättning är att jag vill lära spelarna att alltid titta framåt. Att man alltid ska avancera då man har läge. Har man yta ska man gå på den, fortsätter han.

På ett personligt plan medger lagkaptenen Strandvall att det bara finns en sak han kan nöja sig med.

– Och det är att stiga tillbaka till ligan. Det beslutet tog jag redan i vintras. För mig finns det inte något annat så länge det är teoretiskt möjligt. Men som lag tar vi en match i sänder, tre poäng i taget, en anfallssituation åt gången ...

– Det är en lång process, en lång säsong och vi ska försöka upprepa alla så många bra saker som möjligt. Då får man nog resultat, säger Strandvall.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport