Hoppa till huvudinnehåll

Vietnam förbjuder handel med vilda djur för att minska risken med nya pandemier

Smugglade noshörnigshon i Hanoi, Vietnam.
Polisen i Hanoi, Vietnam beslagtog över 100 kilogram noshörningshorn i mars 2017. Smugglade noshörnigshon i Hanoi, Vietnam. Bild: STR/EPA Vietnam

Vietnam förbjuder produkter från vilda djur och handel med levande djur med omedelbar verkan. Beslutet kommer efter oro om nya sjukdomar som kan smittas mellan djur och människor - i hopp om att minska risken för nya pandemier.

Vietnam är en av Asiens största konsumenter av produkter från vilda djur, och särskilt myrskottsfjäll och elfenben är populära på landets marknader. Förutom handel på fysiska marknader blir näthandel med djurprodukter allt mer vanlig.

Djuren används ofta inom traditionell medicin, eller äts.

På marknaderna i Vietnam är handel med utrotningshotade djur inte alldeles ovanligt, men efter premiärminister Nguyen Xuan Phucs nya direktiv blir det nu förbjudet att importera vilda djur - såväl levande som döda. Det kan ses som ett steg i rätt riktning mot att skydda djuren.

Förbudet involverar också ägg och larver, och ger utrymme för strängare straff för brott mot djurhandel och tjuvjakt.

Myrkott i Kambodja.
Myrkotten är utrotningshotad - men populär på marknaderna i Vietnam. Myrkott i Kambodja. Bild: EPA Myrkottar

Djurrättsorganisationer: Inte tillräckligt

Att konsumera vilda djur äventyrar dels arternas framtid, dels människoliv, menar förespråkare för förbudet. Många anser också att det inte kommer en dag för tidigt, med tanke på till exempel coronavirusutbrottet.

– Vietnam ska gratuleras för erkännandet att covid-19 och andra pandemier kan kopplas ihop med handel med vilda djur, sa Steven Glaster, ordförande på organisationen Freeland. Freeland jobbar bland annat för att förbjuda handel med djur.

De nya direktiven inkluderar ändå rekommendationer som miljövårdare förespråkat i åratal, och djurrättsorganisationen anser att förbudet inte är tillräckligt konkret.

De nya direktiven förbjuder nämligen inte att ha djuren som husdjur, eller att använda dem i medicinskt syfte, säger djurrättsorganisationen Save Vietnam's Wildlifes chef Nguyen van Thai.

Också grannlandet Kina - där coronapandemin bröt ut vid årsskiftet - har lovat att förbjuda handel med vilda djur.

Forskare antar att coronaviruset har spridit sig till människor från vilda djur.

Källor: AFP, Reuters

Läs också