Hoppa till huvudinnehåll

Alina Strömberg är fortfarande nöjd med det ”nödvändiga beslutet” att lämna guldgrenen stavhopp – nu hoppas hon nå ny EM-framgång på de korta löpdistanserna

Alina Strömberg.
Alina Strömberg. Alina Strömberg. Bild: Yle / Mattias Simonsen Alina Strömberg

Efter något som Alina Strömberg själv kallar ett mellanår har Larsmo IF-sprintern nu hittat formen på löpbanorna. Med hjälp av en ny tränare och klara planer siktar Strömberg nu mot nästa huvudmål: junior-EM i friidrott 2021.

Tangerat personbästa på 100 meter. En klar förbättring på rekordet på 200 meter. Alina Strömberg har fått en smakstart på säsongen.

Hemligheten?

– Nå, säger Strömberg och skrattar då Yle Sporten ber henne besvara frågan på Karlsplan i Vasa, där hon tränar.

– Jag har ju bytt tränare och träningarna har gått riktigt bra. Jag har börjat löpa mera mängd än då jag var stavhoppare och det förklarar väl egentligen varför jag sprungit så mycket bättre på 200 meter än tidigare, fortsätter hon.

Det där med stavhopp, ja.

Sommaren 2016 skrällde Strömberg i georgiska Tbilisi på U18-EM då hon helt oväntat vann guld i stavhopp. Hon förbättrade sitt rekord med 15 centimeter i finalen.

Alina Strömberg, FM 2017.
Alina Strömberg i farten som stavhoppare. Alina Strömberg, FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press alina strömberg

Två år senare såg det sämre ut. Resultaten stannade vid fyrametersstrecket och utvecklingen stampade på stället.

Strömberg stack aldrig under stol med att det handlade om problem med den psykiska biten. Ett mentalt lås, beskrev hon det som.

Först tog hon ett mellanår från stavhoppet. Beslutet blev permanent inför fjolårssäsongen, då hon helt och hållet valde att börja satsa på de korta löpdistanserna.

På hösten bytte hon dessutom tränare. Mats-Johan Hagman tog över och samtidigt började utvecklingskurvan peka uppåt igen på allvar.

I juni förbättrade hon sitt personbästa på 200 meter med en halv sekund till 24,13. För några dagar sedan skrev hon om rekordet igen då hon noterades för 23,88 – med vilket hon är statistiketta i Finland i år.

För några veckor sedan tangerade hon även sitt personbästa på 100 meter 11,93.

– Beslutet att lämna stavhoppet känns absolut rätt, säger Strömberg.

– Det var ett nödvändigt beslut. Jag tror att tränarbytet och ändringen på träningsupplägget bara har fört gott med sig för motivationen. Fjolårssäsongen blev ett mellanår på så sätt att jag tävlade och tränade mycket mindre. Istället fick man tid att fundera på saker och ting.

Mer nervöst inför ett hundrameterslopp

Nu har Strömberg helt ställt in sig på just de korta distanserna. Samtidigt har hon också lämnat de mentala låsen bakom sig.

– Men jag har märkt att jag är mer nervös före ett sprintlopp än då jag hoppade stav, medger hon ändå och skrattar.

– Det är ändå fortfarande en ny grej. Jag har kanske inte helt vant mig vid det ännu. Och så har man ju bara en chans på sig i sprint. I stav får man ändå flera, fortsätter Strömberg.

Trots ”hat-kärlek-relationen” till nervositeten, som hon själv kallar den, tror Strömberg inte att de mentala låsen kommer att dyka upp igen.

– Eller åtminstone inte så pass allvarligt att jag inte kunde komma ur startblocket, säger hon och skrattar.

Först FM – sen Europa

Som stavhoppare var Strömberg alltså Europamästare i U18-klassen. Som sprinter är hennes hittills största merit att hon en kort tid var innehavare av den inhemska toppnoteringen på 100 meter i sommar.

Men så behöver det inte vara länge. Den stora drömmen just nu?

– Förstås så är mina egna FM-tävlingar och Kalevaspelen det närmaste stora målet. Att prestera på topp där. Men det som hela tiden ligger i bakhuvudet är junior-EM nästa år, säger Strömberg.

U23-EM i friidrott 2021 arrangeras i norska Bergen nästa juli.

– Jag måste ju kvala in först, påpekar Strömberg.

Alina Strömberg.
Alina Strömberg. Alina Strömberg. Bild: Yle / Mattias Simonsen Alina Strömberg

Vägen dit är ändå klar. Först och främst måste hon få mera styrka i kroppen.

– Löpfrekvensen är det inget fel på. Lyckas jag bygga på lite mer muskler efter säsongen så ska det väl gå vägen, säger hon.

Det viktigaste? Att den mentala biten äntligen också har fallit på sin plats i pusslet.

– Nu kan jag njuta av det jag håller på med, säger Strömberg.