Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska myndigheter tog med krafttag sig in i Kinas konsulat i Houston

Myndigheter står vid en dörröppning till Kinas konsulat i Houston
Ögonvittnen såg myndigheter ta sig in i Kinas konsulat i Houston. Myndigheter står vid en dörröppning till Kinas konsulat i Houston Bild: Aaron M. Sprecher / EPA konsulat,Houston,USA

Efter att de sista diplomaterna hade lämnat byggnaden, stängdes området av och amerikanska myndigheter sågs med krafttag ta sig in i konsulatet i Houston i Texas, uppger Reuters.

Enligt CNN ska flera svarta stadsjeepar, två vita bilar och en låssmeds skåpbil ha parkerats utanför byggnaden.

Männen, som använde verktyg för att öppna konsulatets bakdörr, bekräftade inte vilka de var för journalisterna som hade samlats vid platsen. Enligt Reuters ska samma grupp män tidigare ha låst om en annan del av byggnaden.

Senare ska två uniformsklädda män från USA:s utrikesministerium ha anlänt till platsen för att vakta dörren. De svarade inte heller på reportrarnas frågor.

En talesperson på utrikesministeriet har ändå bekräftat att konsulatet har stängts.

Tidigare i veckan beordrade USA att Kinas konsulat skulle stänga. Kina svarade i sin tur med att stänga USA:s konsulat i Chengdu i sydvästra Kina. I båda fallen fick konsulaten 72 timmar på sig att att lämna byggnaderna.

På fredagen anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo Kinas konsulat i Houston för att vara ett center för spionage.

USA och Kinas relation har försämrats under det senaste året på grund av det pågående handelskriget, coronaviruspandemin och att USA kritiserat Kina för att ha kränkt mänskliga rättigheter i Hongkong och Xinjiang.

Källor: Reuters, AFP, CNN

Läs också