Hoppa till huvudinnehåll

Esbocyklisten Ida Sten kammade hem medaljer i FM-tävlingar i bancykling - hoppas på en inomhusvelodrom i Helsingfors

Ida Sten står vid Velodromen i Helsingfors med sin svarta bancykel. På sig har hon en vit hjälm, ett par röda solglasögon och sin turkosa tävlingsrock.
Ida Sten med sin bancykel, som under korta sprintsträckor kan cyklas upp i över 70 kilometer i timmen. Ida Sten står vid Velodromen i Helsingfors med sin svarta bancykel. På sig har hon en vit hjälm, ett par röda solglasögon och sin turkosa tävlingsrock. Bild: Yle/Alexander Beijar velodrom,bancykling,Ida Sten

Individuella silvermedaljer i 3000 meter, scratch och keirin, och ett lagguld i 4000 meter team time trial blev medaljsaldot för Ida Sten, Idrottsklubben 32, efter säsongens första FM-tävlingar i bancykling. Trots att cykling är en sport på uppgång är det fortfarande relativt få som sysslar med bancykling.

Tävlingssäsongen fortsätter redan inkommande veckoslut, 25–26.7, då det bland annat tävlas i 500 meter och points race.

Velodromen i Helsingfors. Betongen är sliten och våt av regn, och i mitten finns en grön gräsmatta gjord för amerikans fotboll.
Bancyklisterna har i flera år kämpat för en inomhusvelodrom, men ännu har ingen sådan planerats. Trots att velodromen börjar vara sliten, så ordnades till exempel de estniska mästerskapen på velodromen i Helsingfors i juli, då Tallinns motsvarighet är i sämre skick. Velodromen i Helsingfors. Betongen är sliten och våt av regn, och i mitten finns en grön gräsmatta gjord för amerikans fotboll. Bild: Yle/Alexander Beijar velodrom,Velodrom

Okänd gren i Finland

Tävlingscykling delas upp i flera mindre grenar, varav bancykling är en, och bancykling i sin tur delas in i ett flertal mindre grenar. Bancykling är ändå en ganska liten sport i Finland.

– Vi är kanske 50 personer i Finland som tävlar i bancykling, förklarar Sten och fortsätter.

– Men om man tittar på landsvägs- eller terrängcykling så blir det direkt många fler aktiva, men också där finns endast tre som får något slags lön för sitt jobb.

Här kan du höra mera om tävlingscykling och om vad Ida Sten tycker om att cykla i centrum av Helsingfors.

Håller sig till landsvägar utanför stan

Sten är aktiv i Idrottsklubben 32 i Esbo, och då hon inte tränar på Velodromen i Helsingfors brukar hon hålla sig utanför huvudstaden.

– Jag brukar sträva efter att inte cykla så mycket i centrum av Helsingfors, och där jag bor i Esbo kommer jag lätt ut till landsvägar mot Sibbo och Kyrkslätt som är bra att träna på, säger Sten.

Velodromen i Helsingfors. Betongen är sliten och våt av regn, och i mitten finns en grön gräsmatta gjord för amerikans fotboll.
Velodromen i Helsingfors byggdes för de olympiska spelen, men börjar nu vara i dåligt skick. "Ifall det regnar måste tävlingarna skjutas upp, eftersom banan blir för hal för att vara säker", förklarar Ida Sten. Velodromen i Helsingfors. Betongen är sliten och våt av regn, och i mitten finns en grön gräsmatta gjord för amerikans fotboll. Bild: Yle/Alexander Beijar velodrom,Velodrom

Sten tycker ändå att det är roligt att Helsingfors mer och mer blir en cykelvänlig stad.

Hon välkomnar alla cyklister ut på cykelbanorna, och säger att de snabba cyklisterna ska bära sitt ansvar i trafiken.

– Jag tycker det är jätteroligt att folk har hittat stadscyklarna och börjat cykla. Vi som cyklar snabbt ska respektera de som cyklar långsammare, och komma ihåg att dra ner lite på farten då vi cyklar bland mycket folk, förklarar Sten och skrattar.