Hoppa till huvudinnehåll

HUS-professor: I Nyland blir över hälften av coronasmittorna aldrig spårade

Kuvassa on hengityssuojainta käyttävä Finnairin työntekijä Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020.
Massexponeringar har inträffat i Nyland, bland annat på flyg. Kuvassa on hengityssuojainta käyttävä Finnairin työntekijä Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,juli,2020,Finnair,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,ekonomi,Recession,flygning,flygbolag,flygplatser,andningsskydd,resande,Resande och pendling

Hälsovårdsmyndigheterna har kunnat spåra ursprunget till bara knappt hälften av de coronafall som under juli månad har påträffats i Nyland. Det säger professor Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

I en kommentar på Twitter konstaterar Lehtonen att mellan 16 och 45 procent av coronafallen har kunnat spåras - resten förblir outredda.
Hoppa över Twitterpostning


Totalt har 25 massexponeringar, där över 10 personer utsatts för smitta, inträffat i Nyland i juli. Massexponeringar har förekommit på flyg, arbetsplatser, daghem, fester, byggarbetsplatser och fartyg, säger Lehtonen.

Enligt den senaste uppdateringen från Institutet för hälsa och välfärd har Finland nu 7 388 bekräftade fall av coronasmitta. Ingen coronapatient behöver intensivvård just nu.

Läs också