Hoppa till huvudinnehåll

Norrmän väller in i Sverige för att shoppa billigt

Kund på Systembolaget i Sverige.
För norrmän är alkholoen billigare i Sverige Kund på Systembolaget i Sverige. Bild: AOP alkoholdrycker,Systembolaget

Sverige har fått erfara en veritabel anstormning av norrmän efter att Norge vid midnatt natten till lördagen tillät resande till ytterligare en del län i Sverige - län med lågt antal coronafall.

I natt stod landskapet Värmland alldeles vid norska gränsen i tur. Ända från morgonen har köerna med norrmän ringlat långa utanför Systembolaget i kommunen Årjäng i sydvästra Värmland, skriver Aftonbladet. Kön ska stundvis ha varit 300 meter lång, skriver tidningen.

I shoppingcentret i Charlottenberg vällde norrmännen in då dörrarna öppnades i förmiddags, skriver Expressen. En del kunder hade kommit över gränsen redan på natten och hade övernattat i husbilar för att vara först på plats.

En köpman som tidningen talat med, Tommy Johansson, säger att han bara hört norska under hela dagen. Inte en svensk röst, säger han.

De norska kunderna är välkomna tillbaka

Charlottenberg ligger inte långt från den norska gränsen. Köpcentret var redo för den norska anstormningen och hade kallat in extra vakter för att hålla koll på ordningen.

Köpmännen i Värmland välkomnar norrmännen. Coronaepidemin har lett till ett stort bortfall då de norska kunderna uteblivit. Det är den lägre svenska prisnivån som lockar folk att åka över gränsen för att handla.

Den norska regeringen presenterade i fredags nya reseriktlinjer. De svenska länen Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland upptogs på den gröna listan. Sedan tidigare har norrmännen kunnat åka till Kronoberg, Blekinge och Skåne utan restriktioner.

Läs också