Hoppa till huvudinnehåll

Oroliga Åbobor ringde upp staden efter coronaartikel om svenska turister - Åbo stad hoppas att stadsbor och turister tar sitt ansvar

Åbo slott.
Åbo slott hör till en av stadens mest populära resmål som har besökts av tusentals turister under julimånad. Åbo slott. Bild: All Over Press Åbo slott

Många har kontaktat Åbo stad efter att en artikel om svenska turister publicerades i Helsingin Sanomat den 23 juli. Många invånare har blivit oroade efter att ha läst artikeln.

Undantagstillståndet för att begränsa spridningen av coronavirusepidemin varade i tre månader och upphörde i Finland den 16 juni.

Efter undantagstillståndet begränsas coronavirusepidemin enligt normal lagstiftning och myndigheternas rekommendationer.

- Efter att undantagstillståndet upphörde, och i detta skede av coronavirusepidemin, hindras spridningen av viruset med tillräckliga skyddsavstånd och med rätt slags hand- och hosthygien samt med testning av personer med symptom och med snabb spårning av smittokedjorna, säger, säger sektordirektör Riitta Liuksa från Åbo stads välfärdssektor.

Rudolfina saapumassa Aurajokirantaan Turussa.
Åbo har varit ett populärt resmål för många turister den här sommaren. Rudolfina saapumassa Aurajokirantaan Turussa. Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle Aura å,Åbo,flodbåtar,Rudolfina

Enligt Liuksa kan staden inte hindra att personer som har laglig rätt att komma till Finland och vistas här, besöker någon av stadens många turistmål.

Coronaläget är normalt i Åbo för tillfället

Coronasituationen är för tillfället lugn i Åbo. Vid stadens verksamhetsställen och besöksmål finns det klara anvisningar för vad som gäller och vad besökarna ska tänka på.

Dessutom har personalen fått anvisningar om hur coronavirusepidemin kan hindras vid de attraktioner som är populära bland turister skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

- Då undantagstillståndet har upphävts är vi i en situation där var och en måste agera ansvarsfullt och ta hänsyn till de anvisningarna som getts för att begränsa epidemin, säger sektordirektör Minna Sartes.

Åbo stad tar ansvar för att det finns tillräckligt med anvisningar som tydligt visar för besökare vad som gäller.

Åbo stad önskar att alla tar ansvar för att skydda andra

Åbo stad önskar att stadsbor och turister tar sitt ansvar så att covid-19 inte ska spridas ytterligare.

Det är viktigt att följa de av regeringen fastställda rekommendationerna om tillräckligt skyddsavstånd och hosta korrekt enligt de anvisningar som finns.

Minna Sartes.
Sektordirektör Minna Sartes hoppas alla tar sitt ansvar. Minna Sartes. Bild: Yle/Fredrik Häggman minna sartes

Dessutom ska god handhygien upprätthållas och ifall man känner sig sjuk ska man inte besöka offentliga platser.

Åbo stads infektionsöverläkare, Harri Huhta säger till Yle att det är inte mycket vi kan göra ifall det inte finns juridiska grunder att försätta personerna i karantän.

- Uppvisar turisterna från Sverige inga symptom på smitta är det nog inget staden eller någon annan kan göra för att förhindra att de rör sig i landet, säger Huhta.

Åborna skeptiska till svenska turister

De Åbobor Yle träffar i centrum är skeptiska till svenska turister.

- Sverige valde en helt egen väg vad gäller coronaepidemin och jag anser att som man bäddar får man ligga, säger Jani Hakonen. Hoppas myndigheterna inte tar för stora risker nu vad gäller smittspridningen då gränserna till vissa länder har öppnats.

Lea Moilanen är inne på samma linje och anser att resor mellan Sverige och Finland inte känns trygga ännu.

- Det finns en god orsak med reserestriktionerna för trots att det ibland känts som om epidemin lett till övertramp så är alla rekommendationer inte onödiga, säger Moilanen.

Gränsbevakningsväsendet och rederierna delar ut information om coronaepidemin och vad som gäller för de resenärer som anlöper Finlands hamnar och flygplatser.

Artikeln uppdaterad 25.7 klockan 15.40 med kommentarer av Åbo stads infektionsöverläkare samt Åbobor på stan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland