Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Farliga kossor, lovande golfkarriärer och Robinsonliv

En ko på en äng fotograferad rakt framifrån.
En arg ko är inte att leka med. En ko på en äng fotograferad rakt framifrån. Bild: Skull Kat / Unsplash Boskap,partåiga hovdjur,kossor

God lördag! Här kommer lite kvällsläsning.

Sverige har fått erfara en veritabel anstormning av norrmän efter att Norge vid midnatt natten till lördagen tillät resande till ytterligare en del län i Sverige - län med lågt antal coronafall.

I Österrike startar man nu en informationskampanj för att varna för potentiellt aggressiva och livsfarliga kor i Alperna. Bakom åtgärden ligger bland annat flera incidenter där mötet mellan människa och ko har slutat tragiskt.

Borgåbon Matilda Svahn är finsk juniormästare i golf. Nu tävlar tre universitet i USA om att få henne. Hennes golfkarriär började med att hennes mormor köpte en golfväska åt henne när hon fyllde två.

För två och ett halvt år satte sig Jan Backman från Jakobstad i sin gamla träsegelbåt S/Y Henrietta och begav sig av ut i det okända. Nu lever han ett Robinsonliv på den lilla atlantön Graciosa. Läs om hans äventyr!

Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor om gamla tiders fenomen. Den här veckan bekantar vi oss med havet och livet längs våra kuster. Testa hur mycket du vet!

Läs också