Hoppa till huvudinnehåll

Alexander Stubb: EU-debatten är fortfarande trångsynt i Finland - återhämtningsfonden stärker EU

En glad och leende Alexander Stubb
Alexander Stubb är nuförtiden professor vid EU-universitetet i Florens En glad och leende Alexander Stubb Bild: AOP / Jarno Kuusinen Alexander Stubb

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb säger att han är bedrövad över den debatt som uppstått i Finland efter att EU godkände återhämtningsfonden. Den finländska inställningen till EU är fortfarande mycket trångsynt och knutpatriotisk, trots att vi har varit medlemmar i unionen i 25 år, säger Stubb.

- Jag skulle önska att vi äntligen kunde betrakta EU ur ett bredare perspektiv. Vi är beroende av varandra. Det gäller i synnerhet en ekonomi som Finland. Det avtal som EU nådde på småtimmarna på tisdagen är historiskt, men är såklart inte perfekt. Det är EU-beslut aldrig.

Finland är gudskelov medlem i Europeiska Unionen, konstaterar Stubb i sin tweet. Återhämtningsfonden förstärker enligt honom EU, dess ekonomi och ställning i världen.

- Unionen har aldrig tidigare fattat ett så här omfattande beslut på så kort tid. Beslutet gagnar EU, och därigenom också Finland.
Hoppa över Twitterpostning


Alexander Stubb utnämndes i våras till professor och direktör för EU-universitetets Transnational-enhet i Florens. Han företrädde Samlingspartiet under sin ministerperiod.

Läs också