Hoppa till huvudinnehåll

Första misstänkta coronafallet i Nordkorea - landet stänger ner gränsstad

Kim Jong-un sågs senast i offentligheten under ett partimöte den 11 maj, då han upphöjde sin syster till det styrande Arbetarpartiets politbyrå.
Landets ledare Kim Jong-Un har utlyst nödläge i gränsstaden. Kim Jong-un sågs senast i offentligheten under ett partimöte den 11 maj, då han upphöjde sin syster till det styrande Arbetarpartiets politbyrå. Kim Jong-un,Nordkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har utlyst nödläge i en stad nära gränsen till Sydkorea efter att en person visat symtom på covid-19, uppger statliga mediebyrån KCNA. Det här kan vara frågan om Nordkoreas första fall ifall personen bekräftas smittad av coronaviruset.

I fredags stängde landet ner gränsstaden Kaesong som uppskattas ha ungefär 200 000 invånare. Man misstänker nämligen att en person som flytt till Sydkorea men nu återvänt genom att illegalt ha korsat gränsen, ska har smittats av coronaviruset.

Personen ska ha tagit sig till Sydkorea för tre år sedan men återvänt till gränsstaden under förra veckan, uppger KCNA. Det framkommer inte hur personen tog sig över den hårt bevakade gränsen, men att läget utreds och att ansvariga kan straffas hårt.

Sydkorea rapporterar i nuläge ungefär 30-60 nya fall av coronaviruset varje dag. Landet som har över 51 miljoner invånare har totalt över 14 000 bekräftade fall av smittan, enligt Johns Hopkins universitetet.

"Kritisk situation"

Kim Jong-Un höll på lördagen ett möte om hur man skulle hantera situationen som beskrivs som kritisk av ledaren.

Det är oklart om man har utfört ett coronatest på den misstänkt smittade personen. Enligt KCNA har man fått "oklara resultat från flera medicinska undersökningar av sekret från personens övre luftvägar och blod". Personen har därför satts i strikt karantän. Man utreder vem som kan ha haft kontakt med personen och vilka personer som varit i staden de senaste fem dagarna. De ska undersökas och sättas i karantän.

Nordkorea har fått tusentals coronatest från Ryssland och andra länder, uppger tidningen The Guardian.

Enligt en analytiker som Reuters har talat med är Nordkoreas uttalande viktigt, dels för att det är första gången som Nordkorea rapporterar om ett misstänkt fall av smittan, men också för att rapporteringen kan tyda på att man ber om hjälp.

Inga rapporterade fall av smitta

Nordkorea har hittills påstått att man inte haft enda fall av covid-19. Det är ett påstående som har ifrågasatts av utomstående experter, uppger AP och AFP.

Enligt AFP kan coronaviruset ha kommit in i det slutna landet via gränsen till Kina. Nordkorea stängde i och för sig sina gränser till Kina och resten av världen redan i slutet av januari, men åtminstone innan dess smugglade nordkoreaner dagligen varor över gränsen för att sälja dem på den svarta marknaden i Nordkorea.

Källa: Reuters, KCNA, The Guardian, AFP, AP, STT