Hoppa till huvudinnehåll

Kim Amb ny statistiketta i Europa i år: Sjätte gången över 80 meter och klar rekordförbättring – slog Johannes Vetter vars öppningstävling slutade i tre kryss

Kim Amb.
Kim Amb behövde bara ett kast för att vinna i Tyskland. Kim Amb. Bild: imago sport/ All Over Press Kim Amb

Sex tävlingar – sex resultat över 80 meter. Där svenska spjutkastaren Kim Ambs saldo från sommaren. I Tyskland förbättrade Kim Amb sitt rekord med 46 centimeter – samtidigt som världsmästaren från London, Johannes Vetter, inte lyckades få ett enda resultat.

Kim Amb har nu i sex tävlingar på raken lyckats kasta över 80 meter. Hans första tävling utanför Sveriges gränser blev lyckad.

I Zweibrücken i Tyskland i går slog han nämligen dessutom sitt personbästa från i fjol – i första kastet.

86,49 lyder det nya rekordet som är 46 centimeter längre än hans tidigare personbästa. Det är det bästa resultatet i Europa i år och han steg även till statistiktvåa i världen det här året.

Öppna Instagram-inlägget

Bara Neeraj Chopra från Indien har kastat längre med sin notering på 87,86 meter.

Svenskt rekord i sikte

Nu siktar svensken på nytt svenskt rekord. Det svenska rekordet är i Patrik Bodéns namn från 1990.

– Jaja, 89,10. Det är en stark drivkraft att jag det som till och med var världsrekord då. Det är bara att jobba på nu och skruva på de sista detaljerna så ska jag nog vara där uppe och nosa på det, säger Amb till SVT.

Det var nämligen tekniskt sett inget pangkast som Amb fick till i går menar han.

– Det har varit lite stressigt och ivrigt men i dag kände jag redan i uppvärmningen att jag har något på gång. Jag kände hur lugn och fin jag var i kaströrelsen, så i första kastet gick jag ned i fart och bara trummade på. Det var ingen klockren pärla, spetsen var lite hög men jag fick bra tryck i den.

Kim Amb tävlade bland annat mot VM-guldmedaljören från London och VM-bronsmedaljören från i fjol, Johannes Vetter.

Vetter utan resultat

Vetter som öppnade tävlingssäsongen på hemmaplan hade ändå ingen lyckad dag.

Johannes Vetter.
Johannes Vetter fick inte till det i Zweibrücken, Tyskland. Johannes Vetter. Bild: imago sport/All Over Press Johannes Vetter

Tyskens tävling slutade med tre kryss och han är alltså fortsättningsvis utan resultat i år.

Vetter är en av spjutstjärnorna som anmält sig till Paavo Nurmi Games i Åbo i augusti.

Av de finländska kastarna är det bara Toni Kuusela som noterats för kast över 80 meter i år. Kuusela stod för 80,12 och 80,14 i två tävlingar i Sydafrika i våras och i juni i Vanda kastade han sitt säsongsbästa på 81,36.

Jami Kinnunen är tvåa i statistiken i Finland i år med 79,12 och Lassi Etelätalo trea på 78,99. Varken Antti Ruuskanen eller Oliver Helander har ännu öppnat tävlingssäsongen.