Hoppa till huvudinnehåll

My Kippilä laddar upp inför höstens matcher i sin lilla innebandyhall i Hindhår i Borgå: “Mammas passningar är inte alltid de bästa”

My Kippilä i sin egen lilla innebandyhall.
Minst en timme varje dag är det lek och allvar för My Kippilä i den lilla innebandyhallen. My Kippilä i sin egen lilla innebandyhall. Bild: Yle/Mikael Kokkola innebandyspelare,innebandy,Finlands damlandslag i innebandy,my kippilä

My Kippilä rankas av många som en av världens bästa innebandybackar. Allt fick sin början i ett stort lider på hemgården.

Det andas sommar och semester över My Kippilä då hon möter upp ute på sina föräldrars stora gårdsplan i Hindhår. Det är ännu några veckor kvar tills proffslivet i klubben Kais Mora i Sverige åter tar över tillvaron.

- I Mora är innebandyn den största damsporten. Staden är liten men mysig och de flesta vet att Vasaloppet slutar i Mora.

Själv har hon inte åkt det långa legendariska skidloppet, för just då är det slutspel på gång i den svenska innebandyligan. Kais Mora brukar ofta ta sig till ända till finalen.

My Kippilä.
Hemma hos föräldrarna i Hindhår My Kippilä. Bild: Yle/Mikael Kokkola innebandyspelare,innebandy,Finlands damlandslag i innebandy,my kippilä

Landskapet kring föräldrarnas jordbruk är grönt, öppet och kuperat. På gården finns det gott om mindre och större byggnader.

- Pappa är jordbrukare så det är lite lador överallt här och jag har faktiskt fått en egen för en liten innebandyhall, säger hon.

Inne i det stora lidret greppar My Kippilä raskt en klubba och börjar trixa och jonglera med bollen i den lilla rinken. Här har hon i timmar finslipat sitt spel.

- Jag var väl lite på tio år gammal då vi byggde hallen av bitar från en kasserad rink. Det är här jag har fått så bra teknik och skott. Jag tränar här åtminstone en timme varje dag, säger hon.

Innebandybollar i en röd låda,
Viktiga arbetsredskap för My Kippilä. Innebandybollar i en röd låda, Bild: Yle/Mikael Kokkola innebandy

Hon har ofta haft sin mamma med som assistent bland de fyra målen i den elva gånger fem meter lilla rinken.

- Min mamma brukar vara med här och passa lite; de är inte alltid de allra bästa men inte kommer bollen alltid på klubbladet i matcherna heller.

I april satte coronaepidemin stopp för allt spelande i Sverige. I april tecknade My Kippilä också på ett nytt kontrakt för sin förening, topplaget Kais Mora.

Stora delar av sommaren har hon sedan tillbringat med familj och vänner i Borgå. Om en vecka är det dags för ett landslagsläger.

- Ett läger blev redan inställt, så nu är det riktigt roligt att få träffa alla andra spelare igen och träna tillsammans.

My Kippilä ute på sin hemgård.
-Jag har mycket mer att ge, säger My Kippilä om att fortsätta spela i Mora. My Kippilä ute på sin hemgård. Bild: Yle/Mikael Kokkola innebandyspelare,innebandy,Finlands damlandslag i innebandy,my kippilä

Trots epitetet världens bästa innebandyback tycker My Kippilä att det finns ett och annat som hon kan bli ännu bättre på.

- Fysiken jobbar jag nog på hela tiden, medan bollkontrollen och skotten håller bra nivå. Snabbheten skulle kunna bli lite bättre, säger hon.

Hon skattar sommaren i Borgå högt.

- Nu under sommaren har jag hållit på med olika sporter som frisbeegolf och padel. Sådant som man inte har tid med under säsongen.

Läs också