Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Spanska coronarestriktioner, vingårdar och en fridlyst ek

En väldigt gammal och stor ek på en solig sommardag i en skogsmiljö.
I Högnäs i Esbo står en fridlyst ek kvar, som den har gjort i över fyrahundra år. En väldigt gammal och stor ek på en solig sommardag i en skogsmiljö. Bild: Yle/ Lukas Rusk Högnäs,Esbo,Noux,ek,träd

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Spanska nattklubbar, barer och stränder står inför nya coronarestriktioner efter att flera nya coronafall kan kopplas till dem. Spanien har rapporterat över 900 nya covid-19-fall under både torsdag och fredag - vilket väcker oro för en andra våg.

Vem blir vicepresident i USA ifall demokraten Joe Biden vinner presidentvalet? Kaliforniensenatorn Kamala Harris är vadslagningsbyråernas och många demokraters största favorit till att bli Bidens vicepresidentkandidat. Men det politiska landskapet i USA kan också göra att Biden val faller på någon annan kvinna.

I Högnäs i Esbo står en historisk fridlyst ek, som markägaren har försökt bli av med i flera år. Turerna har varit många, men nu har Förvaltningsdomstolen bestämt att trädets skydd inte ska hävas.

Mitt i det böljande toscanska landskapet i centrala Italien ligger vingårdarna Fattoria del Colle och Casato Prime Donne. Båda drivs av pionjären och den flerfaldigt prisbelönta vintillverkaren Donatella Cinelli Colombini, som startade den första vingården driven av enbart kvinnor.

Släktforskning är populärt. Men man kan också hitta saker man kanske inte vill hitta. När Anneli Mäkelä-Alitalo för några år sedan började rota i sin släkts historia hittade hon en hemlighet som bevarats i nästan 170 år. Hon är släkt med Finlands genom tiderna värsta seriemördare Johan Adamsson.

Läs också