Hoppa till huvudinnehåll

Den amerikanska flaggan har halats vid konsulatet i Chengdu – stängningar av konsulat är det senaste i de allt spändare relationerna mellan Kina och USA

Kvinna med mörkt hår står utanför konsulat och håller upp Kinas flagga. Kvinnan är klädd i röd jacka och bär munskydd.
Ett 35 år långt kapitel är avslutat, då flaggan halades vid konsulatet i morse. Utanför viftade kineser med flaggor. Kvinna med mörkt hår står utanför konsulat och håller upp Kinas flagga. Kvinnan är klädd i röd jacka och bär munskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Chengu

De stängda konsulaten utgör ytterligare en stötesten i de spända relationerna mellan Kina och USA. Retoriken blir allt mer aggressiv mellan de två stormakterna, av flera orsaker.

Personalen har lämnat konsulatet i Chengdu i sydvästra Kina, efter Pekings beslut att stänga det. Kinas utrikesdepartement deklarerade konsulatet stängt vid klockan tio lokal tid, alltså fem finsk tid.

Polisen begränsade allmänhetens tillträde till område under måndagsmorgonen, och fyra poliser i skyddsutrustning sågs gå mot konsulatet vid ungefär 5.20 finsk tid.

Bara några timmar innan deadline sågs konsulatets personal bära ut mappar och skräp. Utanför hade lokala invånare samlats, flera av dem höll upp Kinas flagga och fler fotograferade.

En man, kvinna och ett barn poserar utanför konsulatet i Chenghu och gör fredstecken med fingrarna.
Flera lokalbor tog selfier utanför konsulatet. En man, kvinna och ett barn poserar utanför konsulatet i Chenghu och gör fredstecken med fingrarna. Bild: EPA-EFE/All Over Press Chengdu
Tunhårig kinesisk man i röd skjorta gör tummen upp mot kameran. I bakgrunden står polis.
Glada miner! Tunhårig kinesisk man i röd skjorta gör tummen upp mot kameran. I bakgrunden står polis. Bild: EPA-EFE/All Over Press Chenghua

Då personalen lämnade konsulatet i en buss med mörkade fönster hördes de dussintal kineser som samlats utanför bua.

Konsulatet inrättades 1985, och representerar amerikanska intressen i sydvästra Kina. I området ingår också den autonoma regionen Tibet.

Majoriteten av de anställda var från Kina. Chengdu som stad är intressant för USA. Industrin och den växande servicesektorn i staden bjuder på möjligheter för export av till exempel jordbruksprodukter och bilar.

I och med stängningen av konsulatet i Kina har USA nu fyra konsulat i Fastlandskina, och ett i Hongkong. Utöver det har landet en ambassad i huvudstaden Peking.

Bild på motorcykel som har ett släp med en massa bråte i form av svarta sopsäckar lastat på sig.
Skräp kördes bort strax innan konsulatet officiellt stängde. Bild på motorcykel som har ett släp med en massa bråte i form av svarta sopsäckar lastat på sig. Bild: EPA-EFE/All Over Press Chengdu
Man i gul bygghjälm monterar ned skylt.
Skyltar monterades ned vid och i konsulatet. Man i gul bygghjälm monterar ned skylt. Bild: EPA-EFE/All Over Press Chengu

Reaktion på stängningen av konsulatet i Houston

Beslutet att stänga konsulatet var Kinas svar på USA:s beslut att stänga Kinas konsultat i Houston i Texas förra veckan.

Personalen på konsulatet i Texas fick 72 timmar på sig att lämna det efter att beslutet fattats. Efter att deadlinen löpt ut sågs amerikanska myndigheter ta sig in i konsulatet med krafttag.

Män i svarta stadsjeepar, två vita bilar och en låssmeds skåpbil anlände till konsulatet, medan representanter från utrikesdepartementet vaktade dörren. Inga av de som anlände ville svara på reportrarnas frågor.

Myndigheter står vid en dörröppning till Kinas konsulat i Houston
Amerikanska myndigheter tog sig in i konsulatet, framför nyfikna journalister. Myndigheter står vid en dörröppning till Kinas konsulat i Houston Bild: Aaron M. Sprecher / EPA konsulat,Houston,USA

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bekräftat att konsulatet stängt, och säger att orsaken är att Washington måste agera då Peking stjäl immateriella rättigheter.

Talespersonen för Kinas utrikesministerium säger å sin sida att USA:s drag baserar sig på ''ett sammelsurium av anti-kinesiska lögner''.

Konsulatet Houston var Kinas femte i USA, alltså har Kina nu kvar fyra konsulat och ambassaden i huvudstaden Washington DC.

Spänt läge – av flera orsaker

Spänningarna mellan de två stormakterna beror på flera saker.

Trumpadministrationen har flera gånger beskyllt Kina för coronapandemin och dess hantering av den. President Trump har till exempel anklagat Kina för att ha försökt mörka uppgifter kring virusets spridning.

Utöver det har Washington - precis som stora delar av västvärlden - fördömt Kinas val att implementera den nya kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong.

Som straff har USA:s representanthus infört nya sanktioner mot Kina, där bland annat bankerna i Hongkong drabbas hårt. Trump skrev också under ett dekret som avslutar Honghongs särskilda ekonomiska status.

Peking har svarat med att USA inte har något att göra med landets inrikespolitik.

Dessutom är handelskriget mellan USA och Kina fortfarande i full gång, med alla de tullar och sanktioner det innebär. Trump beskyller Kina för orättvis handel, och säger att Kina utnyttjar USA.

Personer i Mumbai demonstrerar för uigurers rättigheter.
Behandlingen av uigurerna har gett upphov till flera protester. Personer i Mumbai demonstrerar för uigurers rättigheter. Bild: European Pressphoto Agency EPA uigurer

Andra stötestenar är Kinas behandling av den muslimska befolkningen, uigurerna, i landet.

Uppgifter visar att Kina låser in uigurer och andra minoriteter i så kallade omskolningsläger och tvingar dem till bland annat abort och sterilisering för att tygla befolkningen.

USA har infört flera sanktioner mot kinesiska politiker med anledning av det. Peking nekar dock till anklagelserna och beskyller USA för grov inblandning i landets inrikespolitik.

Källor: Reuters, AFP, AP BBC, CNN, South China Morning Post

Läs också