Hoppa till huvudinnehåll

"Det hände en liten olycka 2018 i Karis" – spjutkastaren Oliver Helander säger att det krävs ett mirakel för att kunna tävla i år

Oliver Helander tränar i Karis.
Oliver Helander tränar i Karis. Oliver Helander tränar i Karis. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Oliver Helander

Oliver Helander har kämpat med en axel som han har haft ont i under två år. Trots att högeraxeln opererades i början av året är den inte i skick ännu och därför blir det knappast några tävlingar i år. Målet är OS om ett år och Helander är tämligen säker på att han tilldelas en biljett. Det krävs att tre andra finländare ska kasta över gränsen för att jag ska bli petad, säger Helander till Yle Sporten.

Yle Sporten träffade Helander i Karis och frågade hur hans framtidsplaner ser ut.

– Som det nu ser ut nu blir det inga tävlingar för mig den här säsongen. Siktet är inställt på Tokyo och med tanke på det är det bättre för axeln om jag vilar den här säsongen, säger Helander.

– Det ska ske något mindre mirakel för att jag ska tävla i år.

Oliver Helander tränar i Karis.
Oliver Helander visar upp högeraxeln. Oliver Helander tränar i Karis. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Oliver Helander

Hur känns axeln?

– Axeln är inte sämre än vad den har varit under de två senaste åren. Nu när det finns tid att försöka få den i skick ska jag försöka ta vara på möjligheten. Nästa år behöver jag verkligen kasta långt.

"Det hände en liten olycka"

Helander säger att han har haft problem med axeln i över två år och pekar också ut vad det beror på.

– Det hände en liten olycka 2018 på hemmaplan i Karis. I det sista kastet snubblade jag och föll på axeln. Den rev sig i ganska dåliga ställningar och sedan dess har den varit sjuk.
Öppna Instagram-inlägget
– Det känns lite onödigt att man ska falla och så gör det ont i flera år. Utan det fallet skulle jag säkert kunna kasta spjut utan att ha problem med axeln.

Trots skadan har Helander tidvis kunnat tävla. Bara tre veckor efter olyckan i Karis noterades han för sitt personliga rekord i Jakobstad. Rekordkastet bar 88,02 meter.

"Hade det varit OS hade jag tävlat"

Utan en coronapandemi som rörde om i grytan hade Helanders upplägg sett helt annorlunda ut.

– Hade det varit OS i år hade jag tävlat för länge sedan.

I mitten av maj sa Helander att han tränade normalt men efter det har det inte gått som på räls.

– Då gjorde jag några framsteg men sedan gick det igen bakåt. Vi funderade om och tänkte att det kanske är bättre att ha en mellansäsong, säger Helander.

Oliver Helander tränar i Karis.
Oliver Helander försöker få axeln i skick Oliver Helander tränar i Karis. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Oliver Helander

Nu är det små steg som gäller.

– Egentligen är det ganska normal träning. All annan träning kan jag göra hur bra som helst. Förstås en del rehabiliteringsövningar för axeln för att stärka den och få tillräckligt med rörlighet för att klara av att kasta.

– Under de senaste sex veckorna har vi försökt kasta spjut två dagar i veckan. Inte så hårt, utan mer volym så att axeln skulle vänja sig. Förhoppningsvis hjälper det.

Personliga tränaren Glenn Lignell är inte oroad över att det blir en lång paus utan kast för full effekt.

– Pratar vi om tekniken så skulle det allra viktigaste vara att axeln skulle vara frisk. Att han skulle klara av att kasta avslappnat. Gör det ont så är det svårt att kasta på ett för honom naturligt sätt.

Tror på OS-biljett

Helander har redan klarat OS-gränsen på 85 meter. I juni 2019 mätte hans spjutbåge 86,93 och med sin meritförteckning kan han vara rätt så säker på en OS-biljett till Tokyo om ett år.

– Det är bra att ha OS-gränsen fixad. I år räknas ju inte resultaten. Det krävs att tre andra finländare ska kasta över gränsen för att jag ska bli petad och det ser inte nu ut som att tre stycken skulle kasta över 85 meter.

Oliver Helander tränar i Karis.
Oliver Helander kastar spjut. Oliver Helander tränar i Karis. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Oliver Helander

Att OS sköts upp med ett år är tur i oturen för 23-åringen.

– Jag är lättad över att Tokyo flyttades framåt, man har mer tid att få axeln i skick. Lite frustrerad är jag över att ha haft smärtor i axeln så länge. Jag tror och hoppas verkligen att den kommer att vara i skick till nästa säsong, så man får visa vilken nivå man kan prestera på.

Hur bygger ni upp programmet inför OS-året? När är axeln i fullgott skick?

– Om man får börja nästa träningssäsong med att kunna kasta avslappnat och utan smärta så skulle det vara en bra början. Det räcker bra om jag i mitten av vintern kan kasta smärtfritt. Lite smärta klarar man av.

Läs också