Hoppa till huvudinnehåll

Epidemigränsen för granbarkborre överskreds i Lappträsk – men läget är inte katastrofalt: "Vi verkar ha klarat oss utan större skador"

Spår av granbarkborre i barkbit
Till exempel så här kan spår efter granbarkborrar se ut på trädets bark. Illustrerande arkivbild. Spår av granbarkborre i barkbit Bild: Markku Pitkänen / Yle Naturresursinstitutet,skogar,granbarkborre

Den varma försommaren var gynnsam för granbarkborrens svärmande som inleddes i slutet av maj. Lappträsk var först ut med att överskrida epidemigränsen och därmed växer risken för skador.

Epidemigränsen för förekomsten av granbarkborrar ligger på 15 000 individer i en fälla. Gränsen överskreds bara i Lappträsk innan juli månad.

I juli har epidemigränsen överskridits på tre olika ställen: i Vichtis, Mäntsälä och Rautalampi. Det här enligt ett pressmeddelande från Naturresursinstitutet Luke.

Epidemigränsen överskreds i Lappträsk också i fjol somras.

Okej läge i Lovisa med omnejd

Revirinstruktör Victor Lindqvist på Skogsreviret i Lovisa har främst koll på Lovisa, Pyttis, Liljendal och Mörskom.

– Jag har åkt runt i olika byar och det har funnits fläckar med två, tre bruna stammar från april och framåt, men inga större attacker.

Med andra ord verkar skogsägarna i Lovisanejden ha klarat den första vågen ganska bra, men Lindqvist konstaterar att augusti knackar på dörren.

– Det lönar sig nog att vakta hela tiden, och kolla sina träd minst en gång i veckan. I synnerhet i Lappträsk.

Trots att epidemigränsen har överskridits i Lappträsk två somrar i rad så säger Victor Lindqvist att läget är någorlunda under kontroll.

– Speciellt om man jämför med 2012–2013 då läget var katastrofalt och stora kubik skogar försvann i attackerna så är jag ganska nöjd nu. Skogsägarna håller hela tiden koll och har ett bra nätverk. Fläckar med några förstörda stammar kommer det antagligen alltid att finnas.

Större risk för skador

När epidemigränsen överskrids är risken för att skogarna förstörs högre än vanligt, och det finns tillräckligt med granbarkborrar för att bryta trädens hartsförsvar.

Då kan granbarkborrarna ta livet av levande träd.

– Det att epidemigränsen överskrids betyder ändå inte att det skulle finnas omfattande skador orsakade av granbarkborren i livskraftiga granskogar, konstaterar forskare Tiina Ylioja från Luke i ett pressmeddelande.

De granbarkborrar vars ägg lades under svärmningen i månadsskiftet maj–juni lämnar nu sin plats under trädens bark.

Hur snabbt de utvecklar sig beror på vädret: Svalt och regnigt väder gör utvecklingen långsammare.

Augustivädret avgör sedan om de granbarkborrar som nu kläcks börjar svärma och möjligen orsaka utvecklingen av en andra generation granbarkborrar i slutet av sommaren.

Kolla dina granar

Enligt Naturresursinstitutet lönar det sig för skogsägare att hålla koll på sina fullvuxna granar, speciellt vid utkanten av hyggen och nära vindfällen.

Vid den här tiden kan det redan börja synas bruna hål på stammarna till de träd som infekterats, då granbarkborrarna kläcks och lämnar trädet.

Dessutom kan barken börja lossna.

Artikeln uppdaterad 28.7.2020 kl. 9.48 med kommentarer av Victor Lindqvist. Rubriken uppdaterades också.