Hoppa till huvudinnehåll

FN: Minst 60 döda i nya attacker i Darfur

Flyktingläger i södra Sudan.
Konflikterna i Darfur har fått miljontals människor att fly. Arkivbild. Flyktingläger i södra Sudan. Bild: EPA/NIC BOTHMA flyktingläger

I Darfurprovinsen i Sudan har minst 60 personer dödats i attacker, uppger FN. Utöver det har 60 personer skadats i västra Darfur.

Flera byar har bränts och marknader och affärer har plundrats.

I lördags angrep omkring 500 män byn Masteri som är belägen norr om staden Beida, och attackerade invånarna. Det var den senaste händelsen i raden av säkerhetsbrott som inträffat under den senaste veckan, uppger FN:s biståndskontor OCHA i Sudans huvudstad Khartum.

En karta över Beida
En karta över Beida Bild: Google Sudan

Efter attacken demonstrerade hundratals invånare i området för att kräva att myndigheterna skyddar dem.

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok meddelade under söndagen att trupper beordrats till regionen för att skydda invånarna och jordbrukssäsongen.

FN:s uttalande kommer ett par dagar efter att lokala ledare meddelat att ett 20-tal personer dödats i attacker. Då attackerade beväpnade män civila personer som var på väg hem från sina åkrar.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det just jordbrukare som attackerats i de senaste attackerna, vilket dels äventyrar jordbrukssäsongen och leder till flykt inom hemlandet.

Darfur är svårt drabbat av konflikter sedan början av 2000-talet. Omkring 300 000 människor har dödats och cirka 2,5 miljoner har flytt sina hem.

Källa: AFP