Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland inför reserestriktioner till Österrike, Schweiz och Slovenien igen – och tre andra nyheter att ha koll på i dag

Ett schweiziskt alplandskap
Ifall man tänkt vandra i schweiziskt alperna inom den närmsta framtiden och sen vill hem till Finland, gäller rekommendationen om att hålla sig i frivillig karantän efter resan. Ett schweiziskt alplandskap Bild: GIAN EHRENZELLER/EPA Schweiz,landskap,alperna

Här listar vi fyra nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Finland stänger gränsen mot länder där covid-19-fallen ökat

I dag återinförs gränskontroller mellan Finland och Österrike, Schweiz och Slovenien. Anledningen till de åtstramade restriktionerna är att antalen nya covid-19-fall ökat i de länderna under de senaste två veckorna.

Samtidigt slopas restriktionerna för resor mellan Finland och Sydkorea, Georgien, Japan, Kina, Rwanda, Thailand, Tunisien, Uruguay och Nya Zeeland.

Rattfylleribrotten har ökat

Efter många år av minskning av rattfylleriolyckor, har de nu börjat öka igen, berättar Heli Lintamo på trafikskyddet i Vasa. Den här veckan skärper polisen övervakningen av rattfylleri, speciellt på sommarstugetäta orter.

En polis har stannat en bilförare.
Hälften av de som ertappats för rattonykterhet har varit påverkade av även andra ämnen än alkohol, säger Heli Lintamo på trafikskyddet i Vasa. En polis har stannat en bilförare. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,trafik,trafikövervakning,rattfyllerister,trafikfylleri,alkometrar,böter,lagar,brottslighet,polisen

Utlänningslagen ses över

Inrikesministeriet förbereder en lagändring vars syfte är att slopa de inkomstgränser som i nuläget tillämpas då det besluts om familjeåterförening. I nuläget krävs det till exempel att en familj som består av två vuxna och två minderåriga barn har en nettoinkomst på 2 600 euro i månaden för att familjen ska få återförenas i Finland.

Minst 60 döda i nya attacker i Darfur

I Darfurprovinsen i Sudan har minst 60 personer dödats i attacker, uppger FN. Utöver det har 60 personer skadats i västra Darfur.

En karta över Beida
Attackerna skedde i en by nära Beida. En karta över Beida Bild: Google Sudan

Enligt nyhetsbyrån AFP är det just jordbrukare som attackerats i de senaste angreppen, vilket dels äventyrar jordbrukssäsongen och leder till flykt inom hemlandet.

Väder

Ett regnområde når västkusten på dagen, på annat håll är det soligt och varmt uppehållsväder.

Dagens högsta temperatur är mellan 19 och 24 grader.