Hoppa till huvudinnehåll

Treåringar fick brev om att de skrivit ut sig ur kyrkan i Helsingfors – "Vi skickade fel brev"

Ett brev, där Johannes församling skriver till en person som gått ur kyrkan.
Brevet som skickades ut till treåringar där kyrkan meddelar att de skrivit sig ut ur kyrkan. Ett brev, där Johannes församling skriver till en person som gått ur kyrkan. Bild: Privat Johannes församling, Helsingfors,kyrka,ateism

"Du har nyligen beslutat dig för att skriva ut dig ur kyrkan och samtidigt ur din egen församling. Vi respekterar ditt beslut." Så inleds brevet som skickats ut till ett antal treåringar som är medlemmar i Johannes församling i Helsingfors.

De treåringar som fått brevet, där församlingen beklagar att de lämnat kyrkan, har i verkligheten inte skrivit ut sig. Det säger Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling.

- Det handlar om ett tekniskt fel.

Församlingen skickar ut en bok inne i ett brev till alla döpta treåringar. Det brevet har i misstag blivit utbytt till brevet om att ha skrivit sig ur kyrkan.

- Breven skickas ut av en firma som skickar ut alla möjliga andra brev också. Här skedde en miss där fel brev skickades till fel grupp, säger Westerlund.

Firman la märke till misstaget genast efter att breven skickats ut, men då var det för sent.

"Har inte hänt förut"

Westerlund kan inte säga exakt hur många familjer som råkat ut för att ha fått ett missvisande brev hem.

- Vi skickade snabbt iväg ett nytt brev och skrev en nyhet på våra hemsidor där vi beklagade misstaget och berättade om vilket brev gruppen egentligen skulle få.

Enligt Westerlund har inga föräldrar hört av sig gällande sina treåringar som påståtts ha fattat beslutet att skriva sig ut ur kyrkan.

- Jag är inte medveten om att det skulle ha skett liknande missar förut, säger han.