Hoppa till huvudinnehåll

Coronarestriktionerna stoppar inte svenskar eller tjecker från att delta i Kuortane – tävlingschefen hoppas att idrottarna testar sig före ankomst: "De kommer hit på jobb"

Daniel Ståhl håller diskusen i handen.
Daniel Ståhl hör till dragplåstren i Kuortane. Daniel Ståhl håller diskusen i handen. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Daniel Ståhl,diskus

Många högklassiga europeiska namn finns med i startlistorna i lördagens GP-tävling i Kuortane. Även från länder som Sverige och Tjeckien, alltså från länder som Finland inte lättat på reserestriktionerna till ännu.

Lördagens tävlingar i Kuortane samlar förutom inhemska stjärnor också idrottare från Norge, Tyskland, Belgien, Estland, Holland, Tjeckien och Sverige.

Två av GP-tävlingarnas större dragplåster kommer från grannlandet Sverige. Diskusstjärnan Daniel Ståhl finns med i Kuortane, likaså den formstarke spjutkastaren Kim Amb.

I hopp om jättekast av Ståhl har arrangörerna i Södra Österbotten byggt en extra kastring till planen, för att kunna utnyttja vindarna på bästa möjliga sätt.

Men Finlands reserestriktioner mot Sverige och Tjeckien är fortfarande i kraft. Enligt arrangören är det ändå inget hinder för idrottarna från länderna i fråga – tack vare arbetstillstånd.

– I restriktionerna finns förmildrande omständigheter när det kommer till släktingar och arbetskraftsinvandring. Idrottarna som kommer från de länderna kommer hit på jobb, förklarar Kuortane Games generalsekreterare Tuomas Mikkola till Yle Urheilu.

– Daniel Ståhl (med finska rötter) kunde ta sig hit utan hjälp också, men vi har fixat alla papper i skick i samarbete med arrangörerna för Paavo Nurmi Games.

Svenskarna isoleras

Personerna som anländer från länder som Sverige och Tjeckien rekommenderas till 14 dagars karantän, men någon hotellkarantän i Kuortane är inte aktuell för idrottarna.

De flesta anländer till Vasa flygplats. Arrangören hämtar dem med bil. Idrottarna får munskydd.

– De måste ha sina hälsouppgifter i skick i hemlandet. Vi har rekommenderat dem att göra coronatest, alltså att de har koll på sitt hälsotillstånd. Utgångsläget är att ingen som är sjuk kommer hit.

Mikkola intygar att man följer internationella friidrottsförbundet World Athletics instruktioner. Bland annat kommer de svenska idrottarna att bo mer isolerat än de andra i Kuortane.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport