Hoppa till huvudinnehåll

Höststormarna blev många fartygs öde utanför Hangös kust - hundratals vrak ligger på havets botten

Det finns över hundra vrak som är över hundra år gamla utanför Hangö udd. I år kan man bekanta sig med några av dem på Hangö museum.

Hangö udd var en viktig mellanetapp för många fartyg som trafikerade över Finska viken och Östersjön. Sjörutterna var både snabbare och säkrare än landsvägarna, men höststormarna kunde vara ödesdigra för fartygen.

Totalt sex vrak som förlist mellan 1600- och 1800-talen finns med på utställningen, som öppnade den 12 juni. Där finns en hel del föremål som fartygen transporterade, till exempel porslin, vapen och olika slags kärl.

Föremålen är både från Hangö museums egen samling och från Sjöhistoriska museet.

Utställningen "Skatter från havets djup" pågår fram till den 4 april 2021.