Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har aldrig känt mig så ovälkommen i mitt hemland" – svenska resenärer i Finland blir utpekade på sociala medier

Resenärer på Arlanda flygplats i Stockholm.
Särskilt på sociala medier har tonläget varit högt i diskussioner om svenskar som bestämmer sig för att åka till Finland. Resenärer på Arlanda flygplats i Stockholm. Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,Stockholm Arlanda Airport,flygplatser

Sverige har drabbats hårdare av coronakrisen än Finland. Kommentarsfält under bland annat Svenska Yles artiklar vittnar om en rädsla för besök från vårt västra grannland. I vissa fall kan man även ana ett hat mot svenskar som bestämmer sig för att åka till Finland, även om de är finska medborgare.

När man för två veckor sedan kunde läsa att det bekräftats ett nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt, fylldes kommentarsfälten genast med hatiska kommentarer mot svenska resenärer i Finland och de beskylldes för att ha tagit med sig viruset.

Anders och Camilla Norrback Bornholm är bosatta i Sverige, men har en stor del av släkten i Finland. Camilla är född och uppvuxen i Jakobstad och har dubbelt medborgarskap. Anders är däremot helt svensk.

Paret Norrback Bornholm övervägde noga sitt beslut att resa till Finland i sommar, men beslöt sig till slut för att göra resan.

– Vi tvekade nog väldigt länge innan vi bestämde oss för att åka hit. Det har föregåtts av en hel del ångest, förklarar paret.

Anders och Camilla Norrback Bornholm
Anders och Camilla Norrback Bornholm reste från Sverige till Finland för några veckor sedan. Anders och Camilla Norrback Bornholm Bild: Privat. svenskar,turister

Hårda ord på sociala medier

Anders berättar att det varit ett väldigt högt tonläge på sociala medier, särskilt i grupper med anknytning till Jakobstad där folk har kommenterat om de sett bilar med svensk registreringsskylt eller hört svenskar i skärgården.

– Samtidigt kan jag verkligen förstå att man inte vill få hit smittan. Det är ingen mänsklig rättighet att få åka kors och tvärs över världen när läget är som det är. Det spelade också in i att vi tvekade.

Innan paret Norrback Bornholm begav sig mot Finland isolerade de sig först frivilligt i sitt hus i Sverige.

När de anlände till Finland följde en karantän på två veckor. Dessutom har de båda testats negativt för covid-19.

Jag har aldrig känt mig så ovälkommen i mitt hemland.― Camilla Norrback Bornholm

Fick ta en paus från Facebook

Camilla berättar att hon följt med diskussionerna på sociala medier och till slut fick ta en paus från Facebook för att hon inte stod ut.

– Jag har för första gången i livet känt att om det ska vara så här så säger jag upp mitt finska medborgarskap. Jag har aldrig känt mig så ovälkommen i mitt hemland. Man är så utpekad. Jag har tagit väldigt illa vid.

Camilla känner till flera svenskar som varit rädda för att komma till Finland. Speciellt de som har en dialekt där man hör att de har svenskt påbrå.

Anders förklarar att han ändå inte varit rädd för att använda sitt språk i Finland.

– Inte rädd, men lite försiktig på ett sätt som jag inte varit tidigare. Oron var mycket större innan vi åkte hit.

Alla är människor, trots smitta

Psykologen Anders Englund förklarar att ett så kallat in- och utgruppsfenomen är naturligt för människan, att man identifierar människor enligt vem som "hör hemma" och inte.

Att människor reagerar med rädsla då det gäller en smittsam sjukdom överraskar inte Englund, men han funderar också på en moraliserande aspekt.

– Man tänker att då det gäller spridningen av covid-19 så hör det ihop med livsstil, och man ser att svenskarna har ett visst riskbeteende. Då tänker man att man får skylla sig själv om man har en hög prevalens med covid i Sverige. Då blir man kanske hårdare i sin dom och mer negativ.

I kontakt med en patientgrupp för personer som haft covid-19 har Englund fått höra att många av dem upplevt en viss stigmatisering och skam kring sjukdomen och i bemötandet med andra människor. Englund uppmanar folk till eftertanke.

– Där behöver man minnas att man har ju rätt till att ha sina egna värderingar, man har rätt till sin rädsla och sin försiktighet. Men vi ska ju försöka att inte ta bort medmänskligheten, och vi måste komma ihåg att folk är lika mycket personer fastän de har haft en smitta eller kommer från ett område med högre smitta än där vi själva bor.

Positivt bemötande i Finland

Det är främst på sociala medier som paret Norrback Bornholm har tagit del av hatet mot svenska turister. I Finland har de blivit positivt överraskade av bemötandet.

– Vi upplever att vi har blivit väl bemötta i de få interaktioner vi haft sedan vi kommit hit. Folk har varit genuint glada och trevliga. Det har inte varit några sneda blickar, vilket har varit väldigt skönt, säger Camilla.

Paret Norrback Bornholm förklarar att man inte ska behöva vara rädda för svenska turister.

– Blanda inte ihop Sveriges coronastrategi och de svenska myndigheterna med individer från Sverige. Vi är väldigt många som har gjort precis samma sak som ni i Finland; vi har isolerat oss, hållit distans, vi har jobbat hemifrån i månader och vi bryr oss.