Hoppa till huvudinnehåll

Jesse Puljujärvis agent bekräftar – Edmonton är inte uteslutet längre: "Finns ett intresse från deras sida"

Jesse Puljujärvi.
Jesse Puljujärvi har inte något kontrakt för nästa säsong ännu. Jesse Puljujärvi. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Jesse Puljujärvi

Dörren till Edmonton Oilers håller på att öppnas för Jesse Puljujärvi igen. Samtidigt som europeiska klubbar ger honom "bra erbjudanden" har 22-åringen och hans agent Markus Lehto återupptagit kontakten med NHL-klubben.

Efter tre motiga säsonger i Nordamerika valde Jesse Puljujärvi att lämna Edmonton Oilers organisation inför förra säsongen och återvända till Kärpät. Samtidigt klargjorde agenten Markus Lehto att Oilers inte var ett alternativ för anfallaren längre.

Men Edmonton har inte gjort sig av med rättigheterna till det tidigare superlöftet och som en begränsad fri agent får ”Pulju” inte skriva ett kontrakt med något annat NHL-lag.

Under sommaren verkar inställningen till en comeback i Edmonton blivit försiktigt positivare i Puljujärvis läger.

I juni ville inte Puljujärvi stänga dörren till NHL-spel i Oilerströjan och nu är hans agent Markus Lehto inne på samma spår. I stället är Edmonton ett konkret alternativ, berättar agenten till Yle Urheilu.

Lehto och Puljujärvi har haft ett videomöte med Edmontons general manager Ken Holland och tränaren Dave Tippett.

– Vi hade en lyckad, konstruktiv diskussion med klubben. Mötet höll dessutom på i en god stund, så man hann gå igenom saker grundligt.

– Man kan ju säga som så, att i en annan situation kunde ju mötet ha varit väldigt kort också. Från deras sida finns det nu ett intresse, avslöjar Lehto.

Måste fundera noggrant

Något konkret resulterade diskussionerna inte i, enligt Lehto.

Agenten betonar att 22-årige Puljujärvi aldrig krävt ”minuter i förstakedjan”. I stället snackade man på videomötet om hur man kunde få ut så mycket som möjligt ur spelaren.

– Vi får se vart det här leder. I alla livssituationer ska man ju fundera noggrant på alla alternativ, påminner Lehto.

Var spelar Puljujärvi i höst?

Vanligtvis är kontraktsdeadlinen för begränsade fria agenter i början av december. Om nästa säsong startar som planerat i december flyttas deadlinen troligen till januari eller februari.

Puljujärvi har alltså inte bråttom med att fixa ett NHL-kontrakt. Frågan är ändå vad finländaren tänker göra på hösten.

Klubbar i Ryssland, Schweiz och Sverige har under sommaren sagts vara intresserade av finländaren. Som ett färskt exempel kan nämnas att webbplatsen Watson skriver att NLA-klubbarna SC Bern och SCL Tigers är intresserade av Puljujärvi.

– Allt är öppet. Förstås handlar det om en ung spelare som vill spela och det är ju det som utvecklar bäst, menar Lehto.

– NHL-träningslägren börjar tidigast i mitten av november. Jag tror att Jesse spelar före det. Vi har fått bra erbjudanden från olika håll, till exempel kunde man skriva på ett maffigt KHL-kontrakt typ direkt.

Enligt Lehto är ändå Kärpät Puljujärvis förstaalternativ.

– Klubben har skött saker och ting fint och Uleåborg är en stabil plats för spelaren att utvecklas i. Men jag utesluter inte heller andra alternativ.

Läs också