Hoppa till huvudinnehåll

Jokerits klubbchef Jari Kurri tror att KHL startar i september – är osäker på om laget kan spela i Finland

Jari Kurri sitter på läktaren.
Jokerits klubbchef Jari Kurri sitter på läktaren och följer ett träningspass. Jari Kurri sitter på läktaren. Bild: Jussi Koivunoro / Yle Jari Kurri,Jokerit

Ett besvärligt coronaläge i Ryssland har resulterat i en knepig sits för ishockeyklubben Jokerit. I Helsingfors kan man snarast bara hoppas på att KHL-besluten som fattas i Ryssland ska gå att tillämpa i Finland. Det har ihärdigt ryktats om att Jokerit skulle tvingas spela sina matcher i Ryssland men klubbchefen Jari Kurri konstaterar att KHL inte styr Jokerits beslutsfattande.

Det är meningen att KHL ska börja om fem veckor, men eftersom det fortfarande är oklart vilka klubbar som kommer till start saknas ett matchprogram. Det senaste budet är att ett matchprogram ska vara spikat före utgången av juli.

Det är i allra högsta grad också oklart om Helsingforsklubben Jokerit ska kunna ta emot ryska gäster i september. Ryssland har drabbats hårt av coronapandemin. Gränstrafiken mellan Finland och Ryssland är begränsad åtminstone till den 25 augusti och de som tillåts resa in i Finland från Ryssland uppmanas att tillbringa 14 dagar i karantän.

Jordan Schroeder jäällä.
Nyförvärvet Jordan Schroeder har under träningarna haft rollen som förstacenter. Jordan Schroeder jäällä. Bild: Jussi Koivunoro / Yle Jordan Schroeder,Jokerit

Det var meningen att Jokerit skulle spela sin första träningsmatch den 13 augusti mot SKA S:t Petersburg i Vanda. Jokerit meddelade ändå på måndagen att motståndaren byts ut.

Det har ihärdigt ryktats om att ett alternativ för Jokerit skulle vara att spela sina KHL-matcher i Ryssland – ett rykte som inte har fallit supportrarna i smaken.

"KHL styr oss inte"

Klubbchefen Jari Kurri har varit försiktig i sina uttalanden och fortsätter på samma linje.

– Förhoppningsvis behöver vi inte överväga att inleda säsongen någon annanstans. Vårt klara mål är att finna ett sätt att inleda i Finland. Får vi ny information får vi helt enkelt bara gå ut med den.

– KHL styr oss inte i den här frågan. Vi gör våra egna överväganden och fattar våra egna beslut.

Det är meningen att KHL ska köra i gång den 2 september.

– Det är givet att säsongen börjar. Är det i början av september? Det ser sannolikt ut och vi hoppas förstås att vi får börja hemma men det finns många frågetecken och september kommer snabbt inpå, säger Kurri.

Klubben underrättade spelarna

På måndagen har Jokerit informerat sina spelare om situationen och målat upp olika scenarion.

Marjamäki piirtää fläppitauluun.
Jokeritlotsen Lauri Marjamäki håller i trådarna under ett träningspass. Marjamäki piirtää fläppitauluun. Bild: Jussi Koivunoro / Yle Lauri Marjamäki,Jokerit

Chefstränaren Lauri Marjamäki säger att laget i nuläget inte kan göra något annat än att räkna med en seriestart i början av september.

– Vi förbereder oss för premiären om fem veckor.

Artikeln bygger på Yle Urheilus nyhet Jokerien kauden pitäisi alkaa syyskuun alussa, mutta seura ei tiedä edes missä hallissa pelaa – "Ei KHL meitä tässä ohjaa" som är skriven av Jussi Saarinen och Anu Karttunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport