
En gnagande oro har spridit sig bland journalisterna i Hongkong. De är rädda för att de ska bli anklagade för att ha brutit mot den strikta säkerhetslagen som Kina har infört i det autonoma territoriet.
Efter flera sömnlösa nätter bestämde sig journalisten Johan Nylander och hans hustru Hanna för att stanna kvar i Hongkong. Rädslan för att Johan skulle råka i klistret hade fått dem att överväga att lämna Hongkong där de har bott i nästan tio år.
- Säkerhetslagen gäller också för alla utländska journalister som jobbar i Hongkong. Det är skrämmande, för straffen är ytterst stränga ifall man blir förklarad skyldig för att ha brutit mot den, konstaterar Johan Nylander via videosamtal från Hongkong.

Det som gör Nylander speciellt orolig är att lagen inte är entydig. Han säger att den tvärtom är så luddigt formulerad att det inte ens är klart om det längre är tillåtet att till exempel kritisera kommunistpartiet som styr det övriga Kina.
- Lagen påminner om de kinesiska motsvarigheterna. I det övriga Kina har säkerhetslagarna länge använts för att tysta oliktänkare och för att få ett slut på all kritik av makthavarna, konstaterar Nylander som fungerar som tidningen Dagens Industris medarbetare.
Tänkbar massflykt, hotfulla inspektioner
Nylander är ingalunda den enda utländska journalisten som oroas av säkerhetslagen. Bara ett par veckor efter att den trädde i kraft tidigare på sommaren meddelade den amerikanska tidningen New York Times att den för säkerhets skull flyttar en stor del av sin redaktion i Hongkong till Sydkorea.

Nylander berättar att också många andra västerländska massmedieföretag har utarbetat planer för att i snabb ordning flytta sina redaktioner från Hongkong till andra platser i Ostasien. Alla utländska journalister som han har pratat med hyser likadana farhågor om lagen som han.
- Det beror bland annat på att säkerhetspoliser från Kina nu för första gången fritt får fungera i Hongkong. De har rätt att utan särskilt tillstånd inspektera redaktionerna och kräva att få reda på journalisternas källor, förklarar han.
Nylander förutspår att lagen innebär att Hongkong förlorar sin ställning som en av de viktigaste baserna för utländska massmedier i Asien. I och med att den förra brittiska kolonin är ett ledande finanscentrum har den länge varit attraktiv för massmedier från hela världen.
Enhetlig fördömelse, dyster framtid
Också de lokala journalisterna är förfärade. I en gallup som gjordes av Hongkongs journalistförbund konstaterade hela 98 procent av medlemmarna att de motsätter sig säkerhetslagen.
Drygt 90 procent befarar att lagen äventyrar journalisternas säkerhet, medan nästan 90 procent anser att lagen på ett märkbart sätt försvagar yttrandefriheten. En lika stor andel räknar med att massmedieföretagen blir straffade ifall de behandlar frågor som är känsliga för kommunistpartiet.
- Självcensuren blir säkert ännu mer omfattande än den har varit. Säkerhetslagarna medför speciellt svåra utmaningar för journalisterna, kommenterar förbundets ordförande Chris Yeung.

Yeung beklagar att Hongkongs ledning inte har gått med på att entydigt garantera att journalisterna också i fortsättningen får framföra kritik utan att löpa risk för att bli häktade. Det bidrar till att göra allt fler journalister försiktiga och medgörliga.
Farlig app, nödvändig städning
Nylander berättar att säkerhetslagen redan har förändrat journalisternas vanor. Förr var det till exempel vanligt att de använde den kinesiska appen WeChat som på många sätt är bättre och behändigare än den närmaste motsvarigheten i väst, WhatsApp.
- Alla mina bekanta har slutat att använda WeChat. I och med att appen är kinesisk är det klart att kommunistpartiet när som helst kan öppna ens konto och få reda på bland annat alla ens kontakter, säger han.

Nylander har överlag städat upp sina sociala mediekonton. Han har också hört flera kolleger berätta att de har slutat att använda Facebook.
- Dessutom är det inte bara journalisterna och demokratiaktivisterna som är oroade. Det är som om en blöt filt av ångest skulle ligga över hela Hongkong, konstaterar han.
Provokativ tanke, kluriga demonstranter
Hongkongs ledning har förklarat att ett av målen med säkerhetslagen är att få ett slut på de ofta våldsamma, antikinesiska demonstrationerna som lamslog Hongkong i mer än sex månader i fjol. En minoritet av demonstranterna förargade Kina genom att stöda tanken på att Hongkong förklarar sig självständigt.
Nylander tror ändå inte att lagen avskräcker Hongkongborna från att fortsätta att protestera. Han påpekar att småskaliga demonstrationer har ordnats också efter att lagen trädde i kraft.
- De som vill protestera mot lagen och Kina har visat att de kan utmana myndigheterna med sin kreativitet. De har till exempel haft med sig banderoller och affischer utan någon text, men alla som ser dem vet vad de står för, säger han.

Nylander har också sett ny graffiti i centrum av Hongkong. En av dem bestod av den första strofen i Kinas nationalsång.
- Stå upp, ni folk som vägrar vara slavar, stod det på väggen. Alla förstår vad graffitin hänvisar till, men det kan inte anses vara ett brott att citera nationalsången, konstaterar han.