Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Frågetecken rätades ut – fotbollsligornas comeback var en succé (med tanke på omständigheterna)

Liverpool firar Premier League-titeln.
Jublet visste inga gränser då Liverpool tog emot Premier League-bucklan. Liverpool firar Premier League-titeln. Bild: AOP Premier League

Skepsisen var stor då tyska Bundesliga meddelade att säsongen kommer att återupptas i maj. Varför ta risken att förvärra coronaläget och samtidigt äventyra spelarnas hälsa? Med facit på hand kan vi konstatera att farhågorna inte besannades och att de europeiska fotbollsligorna fick värdiga avslut, skriver Chriso Vuojärvi.

Merparten av de stora europeiska serierna tog rygg på tyskarna. Säsongerna återupptogs och fullbordades. Okej, italienska Serie A har ett par omgångar kvar att spela och FA-cupfinalen i England och slutomgångarna av Champions League återstår fortfarande.

Men bokslutet kan redan göras. Och det visar på ett plus. Ett rejält sådant sett till förutsättningarna och farhågorna.

Väldigt lite har gått snett. Bundesliga, som visade vägen, Premier League, La Liga och Serie A förtjänar beröm för att man skapat förutsättningar att slutföra säsongerna. Något som i april kändes som en fullständigt omöjlig tanke.

Det hela löpte sist och slutligen förhållandevis smärtfritt.

Slutet gott, allting gott

Att serierna fick ett idrottsligt slut var förstås välkommet. Liverpool behövde inte nöja sig med att endast vara moralisk mästare, Champions League-platserna fördelades utan att man behövde ty sig till att jämföra Uefa-koefficienter och klubbar degraderas och flyttades upp i seriesystemet utan juridiska exerciser eller undantagsregler.

Och viktigast av allt: Oron över att stora kluster av positiva coronatest skulle uppstå inom klubbarna blev inte verklighet.

Att avbryta säsongerna skulle dessutom ha lett till ett enormt tapp i intäkter. Otaliga klubbar lever ur hand till mun och uteblivna tv-pengar kunde ha betytt flera rykande klubbruiner.

Enormt publikintresse

Visst, det var märkligt till en början att se på matcher utan den ljudmatta och den atmosfär som publiken levererar. Men man vande sig vid den nya verkligheten.

– Allt skulle vara bättre med supportrar men vi har i månader vetat att det är omöjligt. För några månader sen trodde jag inte att det skulle vara möjligt att vi ens skulle kunna spela fotboll, sa Liverpools tränare Jürgen Klopp då klubben firade sin första engelska ligatitel på 30 år.

Och för oss som följer finländsk seriefotboll så var omställningen att titta på matcher som saknar publikljud i ärlighetens namn inte så stor.

Bayern Münchens spelare jublar efter åttonde titeln i svit.
Bayern München korades till mästare i Tyskland igen. Bayern Münchens spelare jublar efter åttonde titeln i svit. Bild: AOP FC Bayern München

Tittarsiffrorna visar, föga överraskande, att det fanns ett stort behov av den eskapism som toppidrotten bjuder på. Både i England och i Tyskland satte man nya tittarrekord.

Olympiska spel kräver ett vaccin

Så småningom sätter man på alla plan punkt för den rekordlånga europeiska fotbollssäsongen 2019/20. Någon snabb återgång till läget före coronapandemin finns inte i sikte. Hur mycket premiärminister Boris Johnson än talar om att publiken skulle göra comeback till de brittiska fotbollsarenorna i oktober.

Coronaläget är oroväckande på många håll och det nya normala torde vara att idrottsevenemang arrangeras inför tomma läktare också under en överskådlig framtid.

Olympiska spel kan vi däremot glömma tills vi har ett fungerande vaccin. Variablerna är alltför många i samband med OS för att ekvationen skulle gå att lösa. Tyvärr.

Läs också