Hoppa till huvudinnehåll

Malaysias tidigare premiärminister dömdes till 12 års fängelse för korruption - men processen är långt ifrån över

Najib Razak höll en spontan presskonferens genast efter att han dömts i en domstol i Kuala Lumpur. Han kommer att överklaga domen.
Najib Razak höll en spontan presskonferens genast efter att han dömts i en domstol i Kuala Lumpur. Han kommer att överklaga domen. Najib Razak höll en spontan presskonferens genast efter att han dömts i en domstol i Kuala Lumpur. Han kommer att överklaga domen. Bild: AFP / Lehtikuva Najib Tun Razak,Malaysia

Korruptionsrättegången mot den före detta premiärministern Najib Razak ses som ett viktigt test för Malaysias rättsväsende. Tisdagens dom tolkas av många som ett uppmuntrande tecken. Andra befarar att Najib kommer att frikännas förr eller senare.

Enligt åklagarna hamnade över en miljard dollar från den statliga malaysiska investeringsfonden 1MBD på Najibs personliga bankkonton. Pengarna ska ha lagts på alla tänkbara former av lyx, som Najibs hustru Rosmah Mansor glatt tog del av.

Ytterligare ungefär 3,5 miljarder dollar från investeringsfonden misstänks ha försvunnit i fickorna på Najibs allierade världen över.

Det ska inte bara ha finansierats lyxbåtar med pengarna, utan också exempelvis Hollywoodfilmer som "Wolf of Wall Street". En del av de inblandade har åtalats i både Malaysia och USA.

12 år i fängelse och 50 miljoner i böter

På tisdagen dömdes Najib till 12 års fängelse för maktmissbruk. Egentligen dömdes han också till flera andra 10-åriga fängelsestraff för penningtvätt, respektive brottsligt missbruk av förtroende.

Eftersom straffen ska avtjänas parallellt så skulle det i praktiken bli högst 12 år. Dessutom dömdes han till närmare 50 miljoner i böter.

En del anhängare till Najib som samlats utanför domstolen i Kuala Lumpur grät då de hörde domen.

Anghängare till Najib hade samlats utanför domstolen och många av dem var olyckliga över att Najib fälldes på alla de nu aktuella punkerna och hotas av ett långt fängelsestraff.
Anghängare till Najib hade samlats utanför domstolen och många av dem var olyckliga över att Najib fälldes på alla de nu aktuella punkterna och hotas av ett långt fängelsestraff. Anghängare till Najib hade samlats utanför domstolen och många av dem var olyckliga över att Najib fälldes på alla de nu aktuella punkerna och hotas av ett långt fängelsestraff. Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL Najib Tun Razak,Malaysia

Den här rättegången var bara den första av fem med anknytning till samma skandal.

Det här första fallet handlade om cirka 10 miljoner dollar och alltså bara en bråkdel av de totalt 4,5 miljarderna som ska ha stulits från investeringsfonden och som Najib ansvarade för.

Najib kommer att överklaga

I motsats till sina anhängare, så grät Najib inte, då han fick lämna domstolen mot borgen. Han ska ha sett oberörd ut då han lyssnade på domslutet och genast efteråt höll han en presskonfens där han förklarade att han kommer att överklaga domen.

Najib bar sitt munskydd på snedd då han lämnade domstolen i Kuala Lumpur.
Najib bar sitt munskydd på sned då han lämnade domstolen i Kuala Lumpur. Najib bar sitt munskydd på snedd då han lämnade domstolen i Kuala Lumpur. Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL Najib Tun Razak

Najib själv, däremot uppges ha verkat oberörd av domen och genast efteråt, då han släppts på fri fot mot borgen, uppgav han för reportrar att han kommer att överklaga domen.

Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Enligt försvaret ska han ha lurats av "hjärnan" bakom korruptionsskandalen, finansmannen Low Taek Jho.

Enligt Najib ska Low ha intalat honom att pengarna på hans konto hade kommit som en donation från Saudiarabien. Ett påstående som domaren tyckte var "långsökt".

Härvan går vidare både inom domstolsväsendet och politiken

Den här korruptionsskandalen ledde till att Najib och hans UMNO-parti förlorade valet 2018.

Sedan fem månader tillbaka ingår UMNO i regeringen igen, som en bärande komponent. En del befarar att tisdagens dom kan komma öka spänningarna i regeringskoalitionen och att UMNO låter regeringen falla.

Många befarade att UMNO:s regeringsmedverkan skulle påverka domstolsutslaget. De ser dagens dom som en seger för det malaysiska rättsväsendet och för kampen mot korruptionen.

Andra menar att det är för tidigt att fira och att risken är stor för att det politiskt laddade fallet kommer att sluta annorlunda och att Najib kommer att frikännas i högre rättsinstans.

Reuters, AP, AFP