Hoppa till huvudinnehåll

Svensk infektionsläkare i Sveriges Radio: De svenska medierna har kritiklöst svalt coronastrategin

Björn Olsen, coronavirus
Björn Olsen hör till den svenska coronastrategins främsta kritiker Björn Olsen, coronavirus Bild: Copyright © Mattias Ahlm/Sveriges Radio, All Rights Reserved. Björn Olsen

I Sverige har professorn i infektionssjukdomar, överläkaren Björn Olsen riktat skarp kritik mot de svenska medierna som inte har vågat ifrågasätta den svenska coronastrategin. Olsen är i dag sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Björn Olsen har under hela coronapandemin varit en av Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnells främsta kritiker. I sitt sommarprat säger Olsen att det vidtogs alltför svaga åtgärder i början av epidemin, vilket resulterade i 5 700 covid-19-döda i Sverige.

– Alltför många människor har behövt dö i förtid. De har dött av ett virus som inte hade behövt spridas okontrollerat och som med olika åtgärder som tidig nedstängning, isolering av regioner, testning och smittspårning samt karantän av smittade, hade hjälpt.

Tandlösa och följsamma medier

Björn Olsen säger att medierna har varit tandlösa och alltför undergivna. Ingen har vågat ifrågasätta strategin. Det hela påminner enligt honom om sekterism.

– Många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin. Grupper mår bra av att ha en djävulens advokat i rummet. En ifrågasättare som utmanar grupptänkandet och tunnelseendet.

– Kombinationen av en tvärsäker myndighet tillsammans med en undergiven media är en dödlig cocktail.

"Ingen talade om munskydd och asymptomatisk smittspridning"

Björn Olsen pekar på några vad han kallar "förbjudna begrepp", som Folkhälsomyndigheten inte velat befatta sig med. De är munskydd och asymptomatisk smittspridning.

– Hela världen vet att en person utan symtom kan smitta, och att detta är en viktig orsak till spridningen, och att munskydd skyddar andra från infektion. Jag anser att det bland annat är på grund av den inställningen som smittspridningen fått fäste i samhället.

Enligt Olsen har bilden av Sverige fått sig en törn ute i världen. För första gången sedan trettioåriga kriget är vi inte välsedda i Europa, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes