Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren Henrik Dettmann hyllar 20-årige Mikael Jantunen som spelar basket i USA: "Vill man se hur bra han är ska man följa vad som händer bakom bollen"

Mikael Jantunen har tränat med basketlandslaget i Lojo.
Mikael Jantunen har tränat med basketlandslaget i Lojo. Mikael Jantunen har tränat med basketlandslaget i Lojo. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Finlandssvensken Mikael Jantunen är en av 14 spelare som får dra på sig landslagsdressen då basketherrarna möter Estland i två träningsmatcher. Han är till vardags upptagen med universitetsbasket i Utah. Strax före coronapandemin bröt ut på allvar kom Jantunen till Finland och har tillbringat delar av sommaren i Sandhamn.

Finlands basketherrar möter på onsdag och torsdag Estland i två träningsmatcher. Chefstränaren Henrik Dettmann har plockat ihop ett ungt lag.

Den 20-årige finlandssvensken Mikael Jantunen hör till 14-mannatruppens yngsta spelare, men har trots det noterats för näst flest landskamper (16) i laget.

Till vardags håller Jantunen till i den amerikanska universitetsligan NCAA där han representerar Utah Utes dit han flyttade för ett år sedan. Det har varit ett lärorikt år.

– Mycket var nytt. Överlag var det ett bra år. Jag blev en bättre spelare och är nöjd, säger han till Yle Sporten.

– Där spelar de bästa unga spelarna i världen. Det var bra nivå och en bra måttstock för mig som spelare.

Sommar i Sandhamn

Jantunen har haft en annorlunda sommar och det beror inte enbart på coronapandemin som fick luft under vingarna precis då Utahs säsong tagit slut.

– Jag kom snabbt tillbaka till Finland och satt i karantän. Sedan skötte jag armén. Jag var i Sandhamns idrottsskola. Där kunde jag träna lite och hölls i skick.

Vilken nivå Jantunen i nuläget håller får matcherna mot Estland visa.

– Jag tycker att jag har gått framåt i sommar men har inte spelat, så det är svårt att säga. Man måste få tillbaka spelkänslan.

– Jag har tränat mycket och tycker själv att jag har blivit bättre. Jag klarar mig bra på träningarna så det ser bra ut.

Poängen kommer

Då Jantunen själv får beskriva sina styrkor lyfter han fram defensiven.

– Försvaret är min styrka. Jag läser spelet och klarar mig i en mot en-situationer. Det går bra även om motståndarna i USA är snabbare och större.

– Jag gör ännu inte så många poäng men jag har tränat på det och det kommer, jag litar på det.

Mikael Jantunen försvarar mot Edon Maxhuni under landslagets träningspass.
Mikael Jantunen försvarar mot Edon Maxhuni under landslagets träningspass. Mikael Jantunen försvarar mot Edon Maxhuni under landslagets träningspass. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva Edon Maxhuni

Finlands chefstränare Henrik Dettmann gör ungefär samma analys.

– Han är duktig på att spela för laget. Det är säkert hans starkaste sida. Vill man verkligen se hur bra han är ska man följa vad som händer bakom och bortom bollen. Han hjälper laget hela tiden och gör många småsaker som man inte alltid ser.

– Sedan är han också en trevlig kille, det hjälper också, säger Dettmann till Yle Sporten.

"Stor potential att bli ännu bättre"

Dettmann tränade landslaget under fem år på 90-talet och återvände till landslaget 2004. Han har sett många spelare under sina år.

– Alla som spelar i landslaget är talanger. De har ett stort arbete bakom sig. Mikael är en kille som har arbetat hårt för att nå den nivå som han nu ligger på. Han har stor potential att bli ännu bättre.

För många lovande basketspelare står valet redan i ung ålder mellan USA och proffsspel ute i Europa.

– Under den senaste tiden har de flesta åkt till USA. Det ger några extra år att träna. Man kommer inte genast in i den tuffa proffsvärlden där det blir mer spelande och mindre tränande.

– En 20-åring har tid att lära sig. Ofta tror man att man är färdig men det är man kanske ändå inte.

Annorlunda tänk i USA

Dettmann påpekar att det tar tid att anpassa sig till spelet och mentaliteten i Nordamerika.

– Basketen som spelas i USA, både i NBA och universiteten, är en annan basket än som spelas i Europa. I NBA är det väldigt mycket individuellt och i universiteten är det mycket långsammare. När spelaren åker dit tar det alltid tid att acklimatisera sig och komma in i spelet.

– Jantunens mentalitet är att spela för laget. Man måste lära sig att i USA handlar det inte så mycket om oss utan om mig. Idrotten på den här nivån är en business.

Henrik Dettmann är chefstränare i basketlandslaget.
Henrik Dettmann är chefstränare i basketlandslaget. Henrik Dettmann är chefstränare i basketlandslaget. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva Henrik Dettmann

Basketveteranen konstaterar att allt inte heller handlar om basket och att det ibland kan vara klokt att skynda långsamt.

– De åker ju dit för att lära sig någonting nytt. Man får anpassa sig till en ny omgivning, ett främmande land och en främmande kultur.

– När de sedan har gått igenom den tiden – om det tar ett, två eller fyra år är upp till spelaren – så är de färdiga för den professionella karriären. Den räcker minst tio, oftast femton, kanske till och med tjugo år.

Okej att prioritera flickvännen

Basketspelarna har under sommaren haft möjlighet att träna tillsammans i Helsingfors. Konceptet kallas för Open Gym.

– Det är inte första året som vi har haft ett Open Gym då spelarna kommer in beroende på när de har avslutat sina säsonger.

Konceptet är mindre formellt.

– Känns det som att man en dag hellre vill gå till badstranden med flickvännen så är det inte hela världen. Då kan man göra det. Man måste också få leva ibland, säger Dettmann.

"Kvaliteten är helt annan"

Det är ett orutinerat lag som har tagits ut till matcherna mot Estland.

– Vi har unga spelare som nu får möjligheten att visa vad de går för. De gamla har också tränat med oss men också tagit ut den semester som de inte får varje sommar.

– De flesta i truppen kommer vi under de närmaste åren att se i större eller mindre roller i landslaget. Vi har en bredd som är mycket större än för tio år sedan. Kvaliteten är helt annan än den var tidigare.

Nyckelmatch mot Schweiz

Finlands basketherrar är ute efter sin femte raka EM-biljett. Det var tänkt att EM skulle spelas i september 2021, men coronapandemin resulterade i att turneringen sköts upp med ett år.

Kvalet körde i gång i februari. Finland förlorade hemma mot Serbien och knep en viktig bortaseger i Schweiz.

Förutom Schweiz och Serbien ingår också Georgien i Finlands kvalgrupp. Tre lag kvalificerar sig för EM och det står redan klart att värdnationen Georgien är att av dem.

Att också Serbien, som håller världsklass, kommer att göra det är så gott som klart. I praktiken gör Finland och Schweiz upp om den sista platsen och det är klar fördel Finland.

Kommer vi att ha ett öppet Europa i november?

I november ska Finland möta Georgien och Serbien men Dettmann är inte helt övertygad om att det kommer att bli så.

– Ingen av oss vet ännu om vi kommer att spela. Situationen är sådan att jag frågar mig själv om vi kommer att ha ett öppet Europa i november. Ska alla 32 lag, som deltar i Europakvalet, ens få resa?

Schweiz har inlett kvalet med två förluster – och eftersom inbördes matcher avgör vid lika poäng – pekar mycket på att insatserna kan vara stora i hemmamatchen mot Schweiz den 18 februari 2021.

Finland möter Estland i två träningsmatcher. Den första spelas i Esbo på onsdag och den andra på torsdag i Lojo. Matcherna börjar klockan 19.00 och sänds i TV2 och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport